Informert samtykke ved tverrfaglig samarbeid
Alle i den offentlige forvaltningen er underlagt taushetsplikt. Dette følger av forvaltningslov og eventuell særlovgivning for den enkelte profesjon. Ulike faggrupper vil ha behov for å samarbeide for å ivareta barn, unge og deres familier på best måte.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
3. februar 2022 gjennomførte Statsforvalteren i Agder et webinar om taushetsplikt og meldeplikt. Formålet var å klargjøre lovverket og fortelle om våre erfaringer fra tilsyn på området.
Dersom det foreligger meldeplikt til barneverntjenesten, oppheves taushetsplikten. Det må gjøres en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle om meldeplikten inntrer. Dersom lovens vilkår for å melde ikke er oppfylt, er det nødvendig å innhente samtykke for tverrfaglig samarbeid. Et samtykke opphever taushetsplikten så langt samtykket rekker.
Det er ikke krav til at samtykket er skriftlig, men for å sikre felles forståelse og etterprøvbarhet vil det i mange tilfeller være en fordel. Uavhengig av hvordan samtykket innhentes må det inneholde hvem som kan gi opplysninger og til hvem, hvilke opplysninger som kan deles og hvilken periode eller situasjon samtykket gjelder for. De som innhenter samtykket, må sikre at partene som samtykker har forstått hva dette innebærer. Det er profesjonsutøveren som har informasjons- og veiledningsplikt for dette. Samtykket må være frivillig.