Ungdomsrådet til Statsforvalteren åpnet frokostseminaret under årets Arendalsuke med filmpremiere!
Barn og unge er viktige ressurser som kan bidra inn i tjenestene våre med kraft og mening! Hvorfor bør vi som jobber i tjenestene involvere og engasjere barn og ungdom når vi løser våre oppgaver? «Ungdomskraft» var derfor årets tema.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Ungdomsrådet har laget en film om viktigheten av å involvere barn og unge i kommunenes ungdomsråd.
Lisa Øymoen, Sindre Sollid og Johannes Strømberg representerte ungdomsrådet. De delte noen kloke og ærlige tanker om hvorfor ungdom bør engasjere seg, og hvordan de har opplevd å ha reell påvirkningskraft. Vi fikk også noen refleksjoner om hvordan de har opplevd å være ung under pandemien.
Statsforvalter Stein A. Ytterdahl understreket betydningen av å sikre ungdom reell medvirkning. Psykolog Peder Kjøs ledet ekspertutvalget som skulle se på hvilke konsekvenser pandemien har hatt for vår psykiske helse. Han sa at det er lite trolig at pandemien har endret barn og unges psykiske helse i noen særlig grad, men det kan se ut til at de som hadde det ille fra før, har fått det verre. Han avsluttet med at det viktigste vi alle nå kan gjøre er å bygge fellesskap, som har stor betydning for å fremme livskvalitet og god psykisk helse.
Leder av Ungdomstjenesten i Kristiansand, Aida Krpo, fortalte om det spennende arbeidet de driver, og om hvordan de lar ungdommene få bruke sine ressurser inn i sitt arbeid.
Professor og medieforsker Elisabeth Staksrud utfordret oss voksne om den medievirkeligheten som barn og unge i Norge er en del av.
Hun presenterte viktige og positive funn og perspektiver fra nyere forskning om ungdoms bruk av internett og sosiale medier. Hun la vekt på at unge som er aktive brukere også får god handlingskompetanse. De som er trygge hjemme og på skolen, er også tryggere brukere av sosiale medier.
Skuespillere og forfatter Fredrik Høyer fortalte om sine erfaringer med skrivekurs for barn og unge. Han viste hvor viktig kreativ skriving er for å stimulere de unges evne til å uttrykke seg selv, og sette ord på egne følelser og tanker. Høyer avsluttet frokosten med slampoesi om kjærlighetskraften.
Frokostseminaret samlet ca. 200 deltakere fra ulike tjenester som jobber med barn og unge. De fleste var til stede på Tyholmen hotell og noen digitalt. Vi takker for alle som deltok sammen med oss!