Plante som er giftig for storfe og hest funnet i Arendal

Landøyda.
Landøyda. Foto: Lisbeth Svendsen Kismul / Statsforvalteren i Agder.

Landøyda har i flere år vært et problem langs kysten av Vest-Agder.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.07.2018

Planten har de siste årene dukket opp enkelte steder i Aust-Agder også, blant annet i Arendal. Fylkesmannen har observert den langs vegen ved idrettsparken i Myra i Arendal.

Landøyda er en flerårig plante, med vakre, gule blomster og flikete blad. Landøyda er vår største og flotteste svineblomart og er nokså lett å kjenne igjen på størrelsen, den er 40–80 cm høy.

Den er svært giftig for storfe og hest og sprer seg lett hvis den får sette frø. En plante alene har i gjennomsnitt over 2000 frø. Ved større mengder landøyda i silo eller høy kan problemet med forgiftning bli enda større enn på beite.

Dersom du oppdager landøyda, bør du melde fra om dette til kommunens landbrukskontor. Når plantene er i blomstring, er det viktigste tiltaket å hogge av, eller helst rive opp, alle planter med blomsterstengel slik at de ikke får frødd seg. Plantene bør samles i plastsekker og helst brennes, men det er jo ikke aktuelt nå under så tørre forhold. Plantene bør derfor heller hives i restavfall for brenning på søppelanlegg.