Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket
Gjennom SMIL-ordningen gis det tilskudd til planleggings- og tilretteleggingsprosjekter, kulturlandskapstiltak og forurensningstiltak.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Formålet med tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL) er å fremme natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap og redusere forurensningen fra jordbruket, utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift.
Prosjektene og tiltakene skal prioriteres ut fra målsettinger og strategier i den enkelte kommune.
Det er kommunen som mottar og behandler søknadene.
Tiltak som omfattes av SMIL-ordningen
1. Planleggings- og tilretteleggingsprosjekter
Det kan innvilges tilskudd til prosjekter – prosesser – som resulterer i en plan for gjennomføring av konkrete kulturlandskaps- og forurensningstiltak i et område.
Gjennom samarbeid over større områder, for eksempel langs et vassdrag eller i ei grend, kan en bedre løse miljøutfordringer i fellesskap. Formålet med slike prosjekter er å få en helhetlig og samordnet innsats på miljøområdet og få flest mulig med i arbeidet med spesielle miljøtiltak.
Det er viktig å sikre at tiltakene som blir foreslått eller planlagt i prosjektet, faktisk kan gjennomføres. Derfor må grunneiere som blir direkte berørt, involveres i arbeidet.
2. Kulturlandskapstiltak
Det kan gis tilskudd til gjennomføring av tiltak som ivaretar natur- og kulturminneverdiene i kulturlandskapet (kulturlandskapstiltak).
Dette kan være tiltak som
- ivaretar biologisk mangfold og gammel kulturmark, f.eks. istandsetting av artsrik slåtteeng og beitemark, bekjempelse av fremmede skadelige arter og pollineringsvennlige tiltak
- ivaretar kulturminner og kulturmiljøer i tilknytning til jordbrukslandskapet, f.eks. istandsetting av bevaringsverdige bygninger (som utløer, kvernhus, potetkjellere stabbur osv.), steingjerder, buveier med mer
- tilrettelegger for større tilgjengelighet og opplevelser i landskapet, og som holder verdifulle områder åpne, f.eks. rydding av stier og gamle veifar i jordbrukets kulturlandskap
3. Forurensningstiltak
Det kan gis tilskudd til tiltak som bidrar til å redusere forurensningen eller risiko for forurensning fra jordbruket (forurensningstiltak).
Dette kan være tiltak som reduserer risikoen for erosjon på jordbruksarealer og i vannløp, reduserer avrenning av næringsstoffer fra jordbruksarealer eller som reduserer forurensende utslipp fra jordbruket til jord, luft og vann.
Eksempler på tiltak er
- utbedring og supplering av hydrotekniske anlegg
- erosjonssikring av elve- og bekkekanter, flomdempende tiltak
- fangdammer, andre økologiske rensetiltak og miljøplantinger
- tiltak som reduserer risiko for tap av plantevernmidler
- særskilte bygningsmessige miljøtiltak i eller i tilknytning til eksisterende driftsbygning (dekke over eksisterende gjødsellager) eller driftsopplegg
Hvem kan motta SMIL-tilskudd?
Tilskudd kan innvilges til registrerte foretak som oppfyller vilkårene i forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket § 2 og § 3 eller § 4, det vil si foretak som driver vanlig jordbruksproduksjon. Tilskudd kan også innvilges til eier av en landbrukseiendom der arealene leies bort til et foretak som oppfyller kravene nevnt i foregående setning. Så lenge disse vilkårene er oppfylt, er det ikke noe krav at foretaket som driver jordbruksarealene, faktisk søker om og mottar produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket.
Kommunens prioriteringer
Kommunene utarbeider lokale retningslinjer for bruk av midler til spesielle miljøtiltak (SMIL) i dialog med næringsorganisasjonene i kommunen og Statsforvalteren. I retningslinjene beskrives utfordringer, lokale behov og mål for landbrukets miljøinnsats. I tillegg beskrives prioriteringene for bruk av midler i en periode.