Rotenonbehandling av Gillsvannet

Veterinærinstituttet gjennomførte, på oppdrag fra Statsforvalteren i Agder, rotenonbehandling av Gillsvannet i november 2021.

Hensikten med behandlingen var å fjerne den fremmede fiskearten gjedde (Esox lucius) fra innsjøen for å hindre videre spredning av arten til laksevassdragene Tovdalselva og Otra og en rekke sjøørretbekker i området, og for å sikre lokale ørret- og abborbestander. I ferskvannsøkosystemer regnes introduksjon og spredning av fremmede arter som den største trusselen mot naturens mangfold.

Statsforvalteren i Agder søkte om tillatelse til rotenonbehandling 1. juli 2020. Søknaden ble lagt ut til offentlig høring i perioden 29. april – 31. mai i 2021. Det kom inn 14 høringsuttalelser. Miljødirektoratet gav tillatelse etter forurensningsloven §§ 11 og 16, samt dispensasjon etter lov om laksefisk og innlandsfisk m.v. § 37, til bruk av rotenon (CFT-legumin) i Gillsvannet i Kristiansand kommune.

I denne saken mente Miljødirektoratet at ivaretakelse av naturmiljøet i området, samt spredningsfaren veier tyngre enn de skadene rotenonbehandlingen påfører naturmangfoldet i behandlingsområdet. Tillatelsen kan leses her: https://www.statsforvalteren.no/nb/agder/Miljo-og-klima/Fiskeforvaltning/rotenonbehandling-av-gillsvannet-i-kristiansand/

Selve behandlingen ble utført av personell fra Veterinærinstituttet. Dette er det eneste fagmiljøet i Norge som har lisens til å rotenonbehandle vann og vassdrag. Veterinærinstituttet utarbeidet et orienteringsnotat som besvarer flere av temaene som vanligvis opptar lokalbefolkningen. Lenke til notatet finner du i høyre kolonne.

Rotenon virker bare giftig for organismer som puster med gjeller. Behandlingen er derfor ufarlig for mennesker. Allikevel bør alle holde seg borte fra strandsonen mens rotenonbehandling pågår både for å unngå å forstyrre behandlingen og for at man ikke skal bli utsatt for sprut fra rotenonblandingen som sprøytes i sivbelter og andre områder langs land. Vannet bør heller ikke drikkes da det kan ligge død fisk i vannet og forurense det. Bading bør unngås fram til våren neste år.