Kraftsamling av ressurser i Innlandet
Alle aktørene som har en rolle i samfunnsberedskapen i Innlandet, er nå i full gang med å løse korona-utfordringene. Å finne ut hvor det er ressurser å sette inn – og få ressursene til å møte hverandre, er mål nummer 1 for Fylkesmannen.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Vi som samordner innsatsen mot korona, må nå bidra til at ressursene finner hverandre, sier Fylkesmann Knut Storberget. Derfor setter vi nå opp en Ressursbank Innlandet, som vi inviterer de andre etatene til å bidra til, sier han. Forslaget kom i Fylkesberedskapsrådet fredag morgen, der ledere innen helse, omsorg, skole, nødetater og kommunikasjon nå møtes ukentlig for å samordne og informere. I dagens møte var også NHO og NAV invitert inn.
Ressursbank Innlandet
Fylkesmannen i Innlandet vil ta initiativ til at det etableres en «Ressursbank Innlandet». Formålet er å kartlegge hvilke behov Innlandet har og hvilke ressurser vi totalt sett har til rådighet. Vi har betydelige utfordringer i Innlandet og Fylkesmannen ruster seg til å bistå kommunene i deres vanskelige hverdag.
Fylkesmannen har et viktig oppdrag med å samordne beredskapen i fylket. En type ressursbank vil være en måte å styrke og operasjonalisere Fylkesmannens samordningsoppdrag.
Innlandssamfunnet har hatt utfordrende dager og vil få utfordrende dager. Vi er nå i en situasjon der alle må bidra i en felles dugnad. Både på kort og lang sikt trenger vi en oversikt over behov og ressurser i Innlandet – og kapasitet til å koble dette sammen. Fylkesmannen bistår kommunene i Innlandet slik at viktige funksjoner i lokalsamfunnene opprettholdes og at innbyggerne får den hjelpen de har behov for.
Fylkesmannen vil invitere inn Heimevernet, Politiet, Sivilforsvaret, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Innlandet Fylkeskommune og flere ved behov til et samarbeid for å løse og gjøre samordningsoppdraget mer operativt gjennom etablering av Ressursbank Innlandet.
Hyttefolk til bekymring
Den hardest ramma kommunen, Sel, meldte i møtet om at det nå er 24 smitta og 1000 i karantene i Sel, og at frivillige, som Røde Kors og Sanitetskvinnene, og næringslivet, bidrar med nyoppretta tilbringertjenester for mat og medisin.
Ringsaker har 13 smitta, og tallet øker. Bekymringen der er hyttefolket og alle som kommer til fjells fremover. Kommunen har sendt ut SMS til 7000 hytteeiere om hvordan de skal te seg hvis de kommer til kommunen.
Næringslivet venter på hjelp – og kan bli hjelpere
NHO forteller at det nå ventes permitteringer som følge av at aktiviteten i samfunnet nå går kraftig ned. NHO venter med spenning på grepene som regjeringen nå tar for å hjelpe næringslivet, særlig rundt lønnsplikten ved permittering og arbeidsgiverperioden ved sjukmeldinger, skatt og avgifter.
NHO er også obs på at de permitterte kan bli en ressurs dersom det må settes inn personale på andre områder. NAV en oppfordring til permitterte om at de må registrere kompetansen sin hos NAV, slik at det går an å finne de rette folka til oppgavene som oppstår.
Hard jobbing for å løse nye utfordringer
Så langt melder alle etater om at de har kontroll på situasjonen, men at det jobbes hardt med å håndtere alle utfordringene som korona-smitten gir. Tele- og datanettet blir satt på prøve nå da mange jobber hjemmefra og har hjemmeundervisning, men så langt sier Telenor at de har kapasitet.
Så langt er det påvist smitte hos 51 personer i 13 kommuner i Innlandet, og ca 1500 personer er i karantene.
Ikke ferie – men dugnad
Det er også viktig å opprettholde gode strukturer rundt barn og unge, minner Fylkesmannen om. Både slik at de følger undervisningen og slik at de ikke samler seg og sprer smitte eller smittes. Han understreker at det ikke er tida for feriemodus nå, det er heller dugnadsmoduset som gjelder i denne tida hvor alle kan bidra.