Seks hjertesukk fra en avtroppende

Ordfører Kåre Helland har vært ordfører i Sør-Aurdal siden 2007. Til høsten gir han seg etter 12 år. Ifølge han selv gjør det at han kan tenke mer høyt nå enn han har gjort før. På møtet med fylkesmann Knut Storberget & co inviterte han sine sambygdinger i politikk og administrasjon til å komme med innspill – og innspill ble det.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.01.2019

Det ble da mørket hadde senket seg, kvikksølvet ute krøp ned mot minus ti og desserten var fortært, at politikere og administrasjon tok opp utfordringer og muligheter. Bekymringen for at kommunen skal mangle fagfolk gikk fram i flere av innleggene. Det samme var utfordringen for kommunenes økonomi. Sør-Aurdal er en lang kommune med spredt bosetting og derfor også kostbare tjenester.

Ordførerens seks hjertesukk

Ordføreren selv hadde allerede i innledningen sin kommet med seks hjertesukk til Knut Storberget, som nettopp har startet i sin første seks år lange åremålsperiode som fylkesmann:

  • Brannvesenet vårt får økte kostnader, både økonomisk og personlig, fordi de i større og større grad gjør jobben for helse og politi. Det er de som kommer først til stede, de som må prate med både ofre og gjerningspersoner. Dette er noe helt annet enn å slukke branner og få folk ut av fastklemte bilvrak, og det har en pris.
  • Jeg må nevne en ting om fylkesmannsembetet; det er et problem med lang saksbehandlingstid på klagesaker. Dette er saker som vi skal melde videre, og vi får henvendelser når dette tar seks måneder eller mer.
  • La distrikt være distrikt! Jeg mener at i en distriktskommune som vår, må det går an å bygge der folk vil bo selv om det da blir spredt. Det kan jo heller ikke være så vanskelig å få bygge et kårhus?
  • Når det gjelder vannforvaltningen er bekymringen min om planene og arbeidet på dette området blir fulgt godt opp. Dette går ikke på Fylkesmannen, som har ansvaret nå. Men nå skal fylkeskommunen ta over oppgaven, og det er bekymrer.
  • Vi er oppe i en nedbygging av flyktningetjenesten. Det gjør at fagkompetanse forsvinner, noe som igjen gjør oss sårbare dersom noe skjer igjen.
  • Både kommune og Fylkesmann må se hele skoleløpet, fra barnehage til videregående. Statistikk fra nasjonale prøver i grunnskolen hjelper lite hvis elever ikke får til og slutter på videregående. Det må henge i hop!

SAGT I SØR-AURDAL:

«Vi er kanskje den eneste kommunen som har laget en handlingsregel for bruk av eiendomsskatt. Akkurat som oljefondet. Vi sier at kun 50 % av eiendomsskatten skal brukes til drift.»
Ordfører Kåre Helland.

«Det er nå en vesentlig lavere prosentsats i oljefondet, da….»
Fylkesmann Knut Storberget.