350 millioner kr til blant annet mat- og landbruksfestivaler
Budsjettforliket mellom regjeringen og FrP foreslår å gi 350 millioner kroner slik at aktiviteten i arrangementsbransjen kan gjenopptas så fort smittesituasjonen tillater det.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Målgruppen for ordningen er arrangører/medarrangører av store publikumsåpne arrangementer på minst 500 personer som skulle vært avholdt i perioden 5. mars – 31. desember 2020, og som ble avlyst som følge av pålegg ifm. Covid-19. Målgruppen omfatter også arrangementer som grunnet smittevernstiltakene ble gjennomført i nedskalert versjon. Arrangementet må ha nasjonal eller regional verdi.
Mat- og landbruksfestivaler i Innlandet
En rekke mat- og landbruksfestivaler som årlig arrangeres i Innlandet, er avlyst. Mange av disse er viktige i utviklingen av Norge som en spennende matnasjon. Dette gjelder bl.a. Midt i Matfatet på Hamar, Stavsmartn på Tretten, Høy på landet på Hadeland, Mætt ta mat på Gjøvik, Mataukfestivalen på Lillehammer og Norsk Rakfiskfestival på Fagernes.
Støtteordningen til publikumsåpne arrangementer betyr at disse festivalene, dersom de er påført store tap i forbindelse med avlyste eller sterkt reduserte arrangementer, kan få støtte og planlegge nye arrangement.
En jungel av støtteordninger
Norsk Rakfiskfestival på Fagernes skulle arrangeres for 23. gang i november med opp mot 30000 besøkende til Valdres. Avlysningen gir et omsetningstap for festivalen på 7-8 millioner kr. I tillegg kommer ringvirkningene; samlet omsetningstap for næringslivet i regionen (transport, overnatting, servering og handel) er anslått til godt over 40 millioner kroner.
-Det er krevende å orientere seg i mengden av ulike tilskudds- og kompensasjonsordninger som forvaltes av forskjellige organer, sier Håvard Halvorsen, rakfiskgeneral og daglig leder av festivalen. Han jobber nå med å finne inntekter for å begrense forventet underskudd for den avlyste festivalen og tror den nye støtteordningen kan hjelpe. -Så langt er erfaringen at festivalen har falt mellom ulike stoler, men jeg er evig optimist, smiler Halvorsen som allerede er i gang med å planlegge kommende års festival.
Foto: Cathrine Dokken
Viktig omsetningskanal for lokalmat
Deltakelse på festivaler gir gode muligheter for omsetning av lokalmat i tillegg til markedsføring, utdeling av smaksprøver og å treffe kunden direkte. Anna Karoline Ness fra Strandmo i Valdres er en av mange lokalmatprodusenter som er fast utstiller på Norsk Rakfiskfestival. - Deltakelse på rakfiskfestivalen er en kjempeviktig inntektskilde for oss lokalmatprodusenter. -For vår del har omsetningen har vært opp mot 70000 kr de senere årene, sier Ness.
Hun var forberedt på at festivaler ville bli avlyst i høst. – Vi har derfor produsert mindre ost og levert mer av stølsmelken til TINE. Utviklingsplaner for bedriften er dessverre satt på vent. Vi har så langt ikke mottatt eller søkt om kompensasjonsmidler for inntektsbortfall for matproduksjonen vår som følge av pandemien, avslutter Anna Karoline Ness.
Strandmo Stølsysteri produserer meieriprodukt av stølsmelk, bl.a. smør, pultost, lagret hvitost og brim (en eksklusiv variant av brunost). De lager også en av våre nasjonale matskatter, spekepølsa Kurv frå Valdres, som har fått beskyttet geografisk betegnelse. Foto: Lene Hovi
Fakta om ordningen:
- Ordningen gjelder for arrangementer som skulle vært avholdt i perioden 5. mars – 31. desember 2020, og som er avlyst som følge av statlige pålegg ifm. Covid-19.
- Ordningen er avgrenset til publikumsåpne arrangementer av nasjonal eller regional verdi med et ventet besøkstall på minst 500 deltakere.
- Målgruppen er arrangører og medarrangører, altså virksomheten(e) som er juridisk eier av arrangementet og/eller har hovedansvaret for gjennomføring av arrangementet.
- Det foreslås å bevilge 300 millioner kroner til ordningen. Ved behov vil bevilgningen økes.
- Ordningen skal dekke 60 prosent av faktisk underskudd knyttet til arrangementet. Støtten utbetales som et tilskudd, der 20 prosent. av tilskuddet gis med betingelse om at et lignende arrangement avholdes i fremtiden.
- Innovasjon Norge skal forvalte ordningen, som vil være søknadsbasert. Utbetaling av tilskudd vil skje i første kvartal 2021.
- Ordningen må fastsettes innenfor rammene av EØS-avtalens statsstøtteregler og godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan (ESA).
Les mer om ordningen her
Kontaktpersoner
-
Guri Grønolen
Tlf: 61 26 61 38 / 97 02 95 46