Besøksstrategien for Helvete er klar
Statsforvalteren i Innlandet har i samarbeid med grunneiere og Gausdal kommune nå vedtatt en besøksstrategi for Helvete naturreservat.
Statsforvalteren ønsker alle en god tur, men minner om at stien til Helvete er krevende og bratt. Velkommen!
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Første besøkende i Helvete var ein prest
Historia om presten frå Skåbu som ville besøke Helvete, er fortalt i ei bygdabok for Gudbrandsdalen. Truleg skjedde dette i siste halvdel av 1800-talet medan det enno var gruvedrift i Espedalen.
Det var nok slik at presten vart nysgjerrig da han fekk høyre om Helvete, som naturleg var for ein prest. Han bestemte seg for å finne ut kva dette var for noko. Det var naturlegvis ikkje tilrettelagt for å koma seg ned i gjelet den gongen. Det står fortalt i Bygdaboka at han hyra 4 sterke karar frå Svatsum. Dei hadde med seg eit reip som dei heiste presten ned med. Han var riktig lenge nede i Helvete, men vel oppe att hadde han lite å fortelja. Men så skal han ha sagt noko som gjorde at det var verdt å skrive om besøket. Han gav uttrykk for at han trudde han var den einaste presten i Noregs land som hadde vore i Helvete og kome levande derifrå. Det syntest dei sterke karane frå Svatsum var svært uhøveleg sagt av ein prest.
I dag er Helvete tilrettelagt for folk flest
Helvete naturreservat i Gausdal kommune rommer bl.a. Nord-Europas største jettegryter. Jettegrytene har i flere tiår vært et yndet turmål for både nordmenn og turister. I 2021 ble det talt ikke mindre enn rundt 8000 besøkende i juvet.
Helvete naturreservat betegnes som robust i forhold til de mange besøkende. Området må likevel forvaltes, med tilrettelegging for å bedre tilgjengeligheten, for å unngå tagging og forsøpling og for å øke forståelsen for vernet og verneverdiene. Besøksstrategien viser hvordan dette er tenkt gjennomført.
Området ved jettegrytene forvaltes i samarbeid mellom Statsforvalteren i Innlandet, grunneier og driver av Helvete naturpark og Gausdal kommune. Området er et godt eksempel på hvordan reiselivet og verneområdeforvaltningen kan oppnå en vinn-vinn-situasjon.
Du kan lese mer om Helvete her.