Stor aktivitet for økt egenberedskap
Vi er alle en del av landets beredskap og kommunene i Innlandet har i år rekordmange aktiviteter for å lære befolkningen om egenberedskap. For å være trygge, varme og klare oss godt dersom strøm, vann og telefon blir borte, må vi ha et lager og tenke på løsninger i eget hus.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Mange av kommunene har aktiviteter rettet mot egen befolkning for å få opp bevisstheten om egenberedskap.
Sammen er vi forberedt!
I Gran kommune besøker de skolene og her er beredskapskoordinator sammen med sjef Sivilforsvaret Oppland.
I Gjøvik kommune lærer de bort om egenberedskap i barnehagen. I Stor-Elvdal har de gjennomført en egenberedskapsdag for innbyggere i kommunen.
Ringsaker kommune har i samarbeid med Brannvesenet, Sivilforsvaret (lokal FIG), Brumunddal sanitetsforening, Norsk Folkehjelp Moelv og omegn, Brumunddal Røde Kors hjelpekorps og Furnes Røde Kors, arrangert en stor beredskapsdag på torget i Brumunddal.
Beredskapsdagen er fin både for å informere om egenberedskap, men også om frivillighet, og samvirke i beredskapsarbeidet, sier beredskapskoordinator Astrid Finneid. Sivilforsvaret og frivilligheten fikk vist seg fram med både uniformer, biler, utstyr og omsorg.
På beredskapsdagen viste brannvesenet fram hvordan håndtere et brannslokkingsapparat og innbyggerne fikk prøve seg på brannslokking. Røde Kors viste førstehjelp og hadde med seg dokke og hjertestarter. Sanitetskvinnene stod for vafler/kaffe (og de brukte etter sigende opp ca. 15 liter vaffelrøre!!)
Norsk Folkehjelp viste hvordan droner kan brukes bl.a. på leteaksjoner. Brannbamsen Bjørnis var på plass, noe ungene syntes var veldig spennende og flott. Kommunens beredskapskoordinator delte ut brosjyrer, snakket med mange og sørget for at arrangementet gikk bra. En flott dag!
I tillegg har Ringsaker satt opp en egenberedskaps-utstilling på Mølla kjøpesenter, en i Moelv og en på servicetorget i kommunen.
Vær forberedt
Å tenke over hva man skal gjøre hvis en hendelse skulle inntreffe – og så ta grep, gir mer trygghet. Har man tenkt gjennom løsninger for seg selv og sine, og har et lager for minst tre dager, har man gjort det som forventes. Å aktivisere seg kan også lindre hvis man er bekymret – det kan være beroligende å vite at man er beredt. Du er en del av Norges beredskap, sier Asbjørn Lund, fylkesberedskapssjef i Innlandet.
Hva gjør statsforvalteren i Innlandet?
Situasjonen i verden med strømkrise, krig i Europa og sikkerhetspolitisk uro setter beredskap og egenberedskap ekstra langt opp på prioriteringslista. Det handler i stort om å være forberedt og med det kunne føle seg trygg fordi man vet hva man kan gjøre.
Statsforvalteren i Innlandet har ansvar for at beredskapen i Innlandet er aktuell og situasjonsriktig.Dette gjør vi særlig gjennom øvelser med kommunene, risiko- og sårbarhetsanalyse (FylkesROS som ble lansert mandag 31.10, se lenke), med tilsyn og med informasjon til hele befolkningen i Innlandet via egne og andre kanaler.