45 av 48 kommuner på beredskapsmøte
Dette var det første møte på beredskapsområdet i Innlandet og både ordførerere, rådmenn og beredskapskontakter deltok. Tilstede var også Sivilforsvaret i Hedmark og Oppland, HV-05 og Politiet i Innlandet.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund åpnet med å ønske velkommen til dette historiske første møtet med de som jobber med beredskap i kommunene i Innlandet (Hedmark og Oppland).
Fylkesmannens oppdrag er å øve 1/4 av kommunene hvert år, ha tilsyn i 1/4 del av kommunene hvert år, gå igjennom arealplaner i kommunene, bidra til og delta på øvelser i fylket og Norge, Samordne den sivile delen av totalforsvaret, håndtere kriser og evaluere kriser og øvelser.
Dette er de overordnede målene som Fylkesmannen i Innlandet har på beredskapsområdet:
- Vi ønsker å gjøre samfunnet så trygt som mulig
- Vi ønsker å være på tilbudssiden
- Vi ønsker å gjøre kommunene gode
- Vi ønsker dialog
- Vi ønsker å utvikle oss, fagfeltet og samarbeide med dere
- Vi øver for å bli bedre til å håndtere uønskede hendelse
- Vi har tilsyn for å sørge for at kravene i loven blir fulgt. Loven skal beskrive t minstemål.
- Vi veileder og gir eventuelt innsigelse for å sikre at det er så trygt som mulig der vi bor og jobber
Øvelser
Gro Taraldsen som har ansvar for beredskapsøvelser gikk igjennom hvordan beredskapsøvelser vil bli gjennomført i Innlandet. Fylkesmannen vil øve flere kommuner sammen. Hensikten med dette er å lære av hverandre og å lære hverandre å kjenne. Fylkesmannen er kommunene sin representant i Politiets øvingsutvalg for Innlandet. I regi av øvingsutvalget gjennomføres det to fullskalaøveler i året. Første øvelse er 4. juni i Vestre Toten. EPS opprettes på Strand hotell Gjøvik og Gro oppfordret interesserte kommuner til å melde fra til henne hvis ønsker å se på drift og opprettelse av dette EPSet. Utover dette vil Fylkesmannen i hovedsak legge opp til spilløvelser i 2019
Lisbeth Berntsen Huse orienterte om hvordan kriseinformasjon og presse/mediaspillet som vil bli gjennomført på øvelsene.
Jo-Ørnulf Aaslund fra Innlandet politidistrikt informerte om at politiet vil inngå avtaler med et hotell i hver region som kan brukes som evakuert og pårørende senter ved hendelser der de evakuerte/pårørende trenger overnatting. Selve avtalen vil ikke medføre noen forpliktelse for kommunene, kun hvis den blir tatt i bruk.
Tilsyn
Marte Bergesen Tennfjord orienterte om hvordan Fylkesmannen i Innlandet vil gjennomføre tilsynene på samfunnssikkerhet og beredskap. Nytt av året et samordnet tilsyn med helse som betyr at ass. fylkeslege vil være med på tilsynene og gjennomgå helseberedskapsplanene. Det er bestemt at det skal være felles tilsyn på 8 av totalt 12 tilsyn i 2019. To av fellestilsynene skal være pilottilsyn sammen med Helsetilsynet og DSB.
CIM, Samfunnssikkerhet i plan og veteraner
Monica Lunde gjennomgikk det som er nytt på CIM. Hun informerte også om at det i løpet av våren vil bli CIM-trim. Kjell Erik Kristiansen snakket blant annet om det som er nytt i rundskriv H-5/18 fra KMD og Tord Smestad informerte om Fylkesmannens nye oppdrag med å følge opp kommunene sitt arbeid for veteranene.
Kontaktpersoner
-
Asbjørn Lund
Tlf: 61 26 60 40 / 91 16 26 51 -
Gro Taraldsen
Tlf: 61 26 60 41 / 93 26 77 22 -
Monica Lunde
Tlf: 62 55 10 87 / 41 26 04 70 -
Kjell Erik Kristiansen
Tlf: 62 55 11 07 / 47 80 21 97 -
Lisbeth Berntsen Huse
Tlf: 61 26 60 28 / 99 48 82 78