Forbereder seg på vårflom og andre trusler

Møtedeltagere i et møterom
Fylkesberedskapsrådet i Innlandet Foto: Lisbeth B. Huse / Statsforvalteren i Innlandet.

Vi må hvert år forberede oss på at vårflommen kan bli fra helt ordinær til uvanlig stor, avhengig av været. Det var budskapet fra NVE til kommunene og Fylkesberedskapsrådet fredag 21. april. Rådet øvde også på storbrann.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.04.2023

Statsforvalter Knut Storberget ledet beredskapsmøtet, hvor både kommunene og Fylkesberedskapsrådet deltok. Temaene var flomprognose, skogbrannfare og følgene av den sikkerhetspolitiske situasjonen. Storberget roste beredskapsinnsatsen i Innlandet.

- Vi står overfor en kompleks beredskapssituasjon, men det er ingen grunn til å miste motet når man ser disse aktørene. Vi må se potensialet i vår egen innsats. Det er strålende jobba over de siste årene, og jeg går til arbeidet med ydmykhet og optimisme – og vet at det finnes vilje til å dele ressurser og hjelpe hverandre. Man ser også nasjonalt at Innlandet har levert veldig godt, sa statsforvalteren.

Hvert år vil været styre flomstørrelsen

- Vi må hvert år være forberedt på at vårflommen kan bli fra ordinær til uvanlig stor, og det er helt avhengig av været, sa Toril Hofshagen fra NVE. Moderat varme og lite nedbør vil gi normal vårflom, mens kjølig vær og så brå varme kombinert med mye nedbør vil gi stor flom. Hun la frem NVEs flomscenarier for utvalgte vassdrag i Innlandet. Disse viser hvordan flomutviklingen ville blitt med de siste 65 årenes vær på våren, om man legger årets snømengde til grunn. For de fleste vassdrag vil en værutvikling som i 2011, 2013 og 1995 være problematisk.

 – Så nå er det tiden for å forberede seg på vårflom, slik vi må gjøre hvert år, sa Hofshagen og bad alle om å informere aktivt. - Få de som bor flomutsatt til, til å rydde unna verdier og renske opp i kulverter og lignende, før flommen kommer. Hofshagen oppfordret kommunene til å se på tilskudd de kan søke om, og viste frem flere nyttige verktøy for kommunene på www.varsom.no og www.nve.no. NVE har også satt i gang naturfarewebinarer for kommunene, som belyser ulike tema. Hofshagen pekte også på at bebyggelse nå sikres mot flom mange steder i Innlandet.

Godt samspill i Ringsaker

Ringsaker kommune fortalte om hvordan de håndterte oversvømmelsene etter all nedbøren forrige helg. Det ble registrert over 70 boliger som fikk vann i kjelleren, og over 200 meldinger til teknisk etat, om skader på veier mm. Kommunen var raskt ute med informasjon til befolkningen, og det var veldig mange innbyggere som gjorde en stor innsats i egne boliger og boligområder, hentet sandsekker og skaffet egne pumper. Frivillige deltok også i arbeidet. Fylkesberedskapsjef Asbjørn Lund hos Statsforvalteren er svært fornøyd med hvordan Ringsaker håndterte denne hendelsen, og dialogen med Statsforvalteren.

Å be om hjelp er lurt og ikke noe nederlag

Kommunene og rådet diskuterte også skogbrann og gikk gjennom gode grep som ble tatt under tørkesommeren i 2018. Både private og offentlige aktører bidro, ved å slutte å selge engangsgriller, kjøre med redusert toghastighet, slutte med kantslått langs veiene, fylle opp vanntanker og brønner, informere turister fra andre land og lignende. Statsforvalteren pekte på at det ikke er noe nederlag å be om hjelp i en slik situasjon – og sa at kommuner og andre må være raske til å be om bistand. Etter det felles møtet med kommunene, øvde Fylkesberedskapsrådet på et scenario med flere samtidige branner i ulike deler av fylket. En del av øvelsen var å få et felles bilde av hva slags mannskap og utstyr som kan settes inn i dersom flere branner herjer. Rådsmedlemmene fikk også kjenne på dilemmaer rundt samordning, prioritering og informasjon.