Samfunnssikkerhet og beredskap

Oppdatert 20.12.2023

Alle har et ansvar for å forebygge uønskede hendelser og kriser, og å håndtere disse om de likevel oppstår. Vi må ta forebyggende hensyn i alt fra arealplanlegging i kommunene til HMS-tiltak på den enkelte arbeidsplass. Som innbygger kan du utruste deg til å klare deg selv i noen dager.

Statsforvalteren er et bindeledd mellom sentrale og lokale myndigheter, og har en selvstendig rolle som pådriver og veileder for arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

I en krisesituasjon er politiet, den ansvarlige fagetaten eller kommunen den viktigste informasjonskilden for innbyggerne. Statsforvalteren kan i noen tilfeller ta et samordningsansvar for krisehåndteringen på regionalt nivå, for å sikre gode og samordnede løsninger mellom aktørene. Fylkesberedskapsrådet er et viktig forum for å ivareta samordningsansvaret. I rådet deltar ledere av offentlige beredskapsetater, kommuner, næringsliv og frivillige organisasjoner. 

Råd om egenberedskap til deg som er innbygger i Norge

Du er en del av Norges beredskap. Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været, bør du være rustet til å klare deg selv noen dager. Myndighetene ber oss derfor vurdere risiko og sårbarhet i eget hjem. Du bør tenke gjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser det kan få, og hvordan nettopp din familie kan håndtere det. Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. De grunnleggende behovene de tre første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. Her får du gode ideer til hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

21.12.2023

Atomulukker og pandemi - nye scenario til FylkesROS

I 2023 har vi utarbeidd tre nye analysar til FylkesROS Møre og Romsdal. To analysar handlar om atomhendingar med konsekvensar for fylket, og eitt handlar om ny pandemi i nær framtid.


05.12.2023

Forvaltningsregimet for naturfarer i Norge – statlig fagansvar

Naturfareforum presenterer rapporten "Forvaltningsregimet for naturfarer i Norge – statlig fagansvar" i eit webinar 15. desember kl. 13. 


01.12.2023

Fagdag om samfunnstryggleik og beredskap for ordførar og varaordførar

Kommunane står ovanfor eit stadig meir samansett og omskifteleg risikobilete. Dei har ei nøkkelrolle i arbeidet med samfunnstryggleik.


28.11.2023

Møte i Fylkesberedskapsrådet

Torsdag 16. november samla Statsforvaltaren i Møre og Romsdal Fylkesberedskapsrådet til møte i Molde. Tema for møtet var ein endra tryggingspolitisk situasjon.


11.08.2023

Ser nærare på bruken av Naudvarsel

I samband med uvêret «Hans», vart Naudvarsel sendt ut i utvalde område i seks politidistrikt. Nokre personar vart varsla fleire gonger, og også på stader der varsla ikkje skulle bli sendt. Dette ser politiet og DSB nærare på.


07.08.2023

Ekstremvêret «Hans»

No er det ekstremvêr og store nedbørsmengder i delar av Møre og Romsdal. Meteorologisk institutt (MET) og NVE har sendt ut fleire farevarsel for 7. og 8. august. Sjekk varsom.no!


13.06.2023

Test av Naudvarsel onsdag 14. juni kl. 1200

Onsdag 14. juni klokka 12 vert det gjennomført ein nasjonal varslingsprøve over heile Noreg. Politiet sender ut test av Naudvarsel på mobil, og Sivilforsvaret testar samtidig tyfonane med signalet «Viktig melding – søk informasjon».


07.06.2023

No er det alvor – rusta for ei uviss framtid

Det er eit stort behov for å prioritere tryggleik og beredskap, og tida for å prioritere beredskap er no! Dette kjem fram av rapporten til Totalberedskapskommisjonen NOU2023:17.


06.06.2023

Samfunnstryggleik i ei uviss tid var tema på fagdag for kommunale beredskapsmedarbeidarar i fylket

Onsdag 31. mai og torsdag 1. juni arrangerte Statsforvaltaren fagdag for kommunale beredskapsmedarbeidarar i Møre og Romsdal.


27.02.2023

Samfunnstryggleik i arealplanlegginga - oppdatert sjekkliste

Vi har laga ei oppdatert sjekkliste, som kan tene som utgangspunkt for ROS-analysar i mindre/enkle arealplansakar.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel