Fortjenstmedaljen utdeles som belønning for:
- pionerinnsats eller annen spesiell innsats av særlig samfunnsgagnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid
- særlig fortjenstfull ulønnet innsats over lengre tid i samfunnslivet, i offentlige eller private verv, i frivillige organisasjoner eller i annen virksomhet av samfunnsnyttig betydning
- særlig fortjenstfullt arbeid gjennom lang tid i privat eller offentlig tjeneste, der innsatsen har ligget betydelig over det normale, og der vedkommende også har vist aktivt samfunnsengasjement utover sin arbeidsinnsats
- en livsinnsats som kan stå som eksempel for andre
Statuttene for tildeling av Kongens fortjenstmedalje endres i tråd med samfunnsutviklingen. Den siste endringen ble gjort 30. mars 2012. Etter de nye statuttene blir det ved vurderingen av kandidater lagt avgjørende vekt på samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement. Samtidig legges det ikke lenger vekt på tjenestetid på 40 år eller mer.
Endringen innebærer også at benevningen «Kongens fortjenstmedalje i sølv» faller bort og blir erstattet av "Kongens fortjenstmedalje". Kongens fortjenstmedalje i gull blir heretter bare tildelt i helt ekstraordinære tilfeller og kan ikke søkes om.
St. Olavs orden
St. Olavs orden ble stiftet av Kong Oscar I 21. august 1847 og ble sist revidert 19. juni 2015. Ordenen tildeles som belønning for ”utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten”.
Søknad om tildeling av Kongens fortjenstmedalje og St. Olavs orden stiles til H.M. Kongen og sendes via Statsforvalteren i det fylket der kandidaten bor.
Trykk på vis mer for å lese hele saken
Kongelig påskjønnelse
Forslag til kandidat for kongelig påskjønnelse i form av Kongens fortjenstmedalje eller St. Olavs orden stiles til H.M. Kongen og sendes via Statsforvalteren i det fylket kandidaten bor. Statsforvalteren gjennomgår søknadene og oversender dem til Ordenskanselliet med sin anbefaling.
Hva bør søknaden inneholde
Det norske kongehus har satt opp en oversikt over hva de ønsker et forslagsbrev om kandidat til kongelig påskjønnelse bør inneholde. Uttalelser/anbefalinger fra personer eller organisasjoner som kjenner til kandidaten bør vedlegges søknaden. Ved å legge ved flere relevante uttalelser/anbefalinger vil det være enklere å danne seg et bilde av kandidaten og søknaden vil kunne stille sterkere.
Dersom forslagstiller ikke allerede har innhentet uttalelse/anbefaling fra ordfører i kommunen og dette anses som relevant, vil uttalelse bli innhentet av Statsforvalteren.
Les mer om oppsett av søknad
Statutter
Det er satt opp statutter (vedtekter) for de forskjellige påskjønnelsene. Det bør komme frem i søknaden hva som gjør kandidaten verdig utfra statuttene. Statuttene endres i tråd med samfunnsutviklinga.
Statutter Kongens fortjenstmedalje
Statutter St. Olavs orden
Unntatt offentlighet - ikke omfattet av offentlighetsloven
Forarbeidet med tildeling av Kongens fortjenstmedalje og St. Olavs orden kommer inn under de personlige prerogativene til H.M. Kongen og er ikke omfattet av offentlighetsloven.
Søknader og uttalelser/anbefalinger i forbindelse med en kandidat til kongelig påskjønnelse merkes med: unntatt offentlighet - ikke omfattet av offentlighetsloven. Det er ikke innsynsrett i saker knyttet til Kongen personlig.
Tildelinger offentliggjøres
Etter at en kandidat er blitt tildelt kongelig påskjønnelse vil dette bli offentliggjort på Kongehuset sin nettside.
Les mer om tildelinger
Les mer i grunnloven §23
Oversendelse av søknader og/eller uttalelser
Når du skal sende en søknad eller en uttalelse i forbindelse med kongelig påskjønnelse bør du ikke bruke e-post. Du kan derimot bruke Statsforvalterens løsning for sikker digital melding (husk å huke av for riktig fylke) eller sende oss brevpost.
Saksbehandlingstid
Du må regne med en saksbehandlingstid på 6-8 måneder for Kongens fortjenstmedalje og 12-16 måneder for St. Olavs orden.