Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring
Pasienter som har særlig risiko for underernæring er eldre, demente, mennesker med kroniske lidelser som kreft, leddgikt, osteoporose og hjerte- og lungesykdommer. De nye retningslinjene anbefaler gode verktøy for å fange opp personer i ernæringsmessig risiko slik at underernæring kan forebygges.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Det antas at mellom 20 og 50 prosent av pasienter i helseinstitusjoner har en underernæringstilstand. Sykdom er den vanligste årsak til vekttap og underernæring, men manglende rutiner og kunnskap er en betydelig medvirkende faktor til at underernæring får utvikle seg og føre til uheldige konsekvenser. Helsedirektoratet har utarbeidet faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Retningslinjene gir et rammeverk for forebygging og behandling både i spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten.