Godt økonomisk år for kommunene, men høy gjeld skaper bekymring

2022 var i likhet med 2021 et økonomisk godt år for mange nordlandskommuner, men flere av dem står i fare for å bli påvirket av inflasjon og renteheving.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 17.10.2023

Forklaringen på de gode driftsresultatene er uvanlig høy skatteinngang i kombinasjon med utbetalinger fra havbruksfondet og kraftinntekter.

Samtidig viser rapporten "Utvikling i økonomiske nøkkeltall for Nordland 2022" at en høy andel gjeld gjør flere kommuner i fylket spesielt utsatt for inflasjon og renteheving. I tillegg har mange kommuner negativ befolkningsvekst.

Utfordringer

Det er store forskjeller blant kommunene. Ved å gi et sammendrag av den økonomiske situasjonen får vi også frem hvilke utfordringer de står overfor i årene fremover. Kommunene i Nordland har blant annet store demografiske utfordringer.

Samlet netto driftsresultat i Nordland siste år endte på 3,4 prosent. Dette er bedre enn 2021 og bedre enn landsgjennomsnittet, men 18 kommuner hadde svakere resultat enn året før.

Nivået på disposisjonsfondene i fylket har økt fra 11,1 prosent i 2021 til 13,2 prosent i 2022. Det er positivt at nivået har økt for mange kommuner. Samtidig ser vi at flere må bruke av disposisjonsfondet for å avlegge regnskap i balanse.

Nøkkeltall

Rapporten "Utvikling i økonomiske nøkkeltall for Nordland 2022" bygger på tall fra KOSTRA og folketall publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB).

Der kan du hente ut nøkkeltallene for din kommune og samtidig danne deg et helhetlig bilde av Nordlands kommuneøkonomi.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.