Avfall og gjenvinning

Oppdatert 21.02.2023

Avfall og gjenvinning omfatter innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og annen håndtering av avfall. Dette kan føre til utslipp av klimagasser, tungmetaller og andre miljøgifter.

Farlig avfall

Farlig avfall kan ikke håndteres sammen med vanlig avfall. Farlig avfall inneholder helse- og miljøfarlige kjemikalier som kan føre til alvorlig forurensning og skade mennesker og dyr. Virksomheter som produserer farlig avfall, har plikt til å levere dette til godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklareres elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvalteren kan gi tillatelse

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for de fleste avfallsanlegg og kan gi tillatelse til virksomhet som medfører forurensning. Dette omfatter anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvraksplasser, deponier, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvalteren gir slike tillatelser, må virksomheten i noen tilfeller sette i gang spesifikke tiltak for å minske ulempen for andre. Statsforvalteren skal også hente inn avfallsplaner fra havner og drive tilsyn med dem.

Statsforvalteren kontrollerer avfallsanleggene for å sikre at kravene i tillatelsene blir overholdt. Det er forurensningsloven, avfallsforskriftene, internkontrollforskriften og tillatelsene som er gitt, som ligger til grunn for kontrollene.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 30.05.2023

Forsøpling og myndighet

Forsøpling kan være både skjemmende å se på og utgjøre en fare for forurensning i naturen. Forurensningsloven stiller krav om at ingen må tømme, etterlate eller oppbevare avfall på en slik måte at det kan være skjemmende eller til skade på miljøet.


Publisert 05.11.2020

Fylkesmannen stenger deponiet til HAF

Deponiet vil holdes stengt inntil HAF kan vise at de har rettet opp alvorlige mangler ved driften.


Publisert 20.03.2020

Avfallsmottakene må ikke overbelastes

Fylkesmannen og Miljødirektoratet ber folk om å ikke overbelaste avfallsmottakene.


Publisert 14.01.2020

Pålegg til avfallsselskap om vurdering av BAT-konklusjoner

Industriutslippsdirektivet setter spesielle krav til teknikk og oppfølging av de største bedriftene. For å oppfylle disse bestemmelsene vil de største avfallsselskapene i Nordland få pålegg om innsending av BAT-informasjon (Best Available Techniques).


Publisert 07.11.2019

Kartlegging av kapasitet ved avfallsanlegg

Fylkesmannen har sendt ut brev til eiere av avfallsanlegg i fylket der vi ber om opplysninger om de ulike anleggene og deres kapasitet. De virksomhetene som har fått brev fra oss må sende inn utfylt skjema innen 1. desember 2019.


Publisert 16.11.2018

Engasjerte havnesjefer i møte med Fylkesmannen

Fire uker etter gjennomføring av havnetilsyn var Fylkesmannen tilbake på Myre. Denne gangen var det Øksnes Havnevesen som inviterte til et felles møte med havnesjefer fra Lofoten og Vesterålen. Tema var håndtering av avfall fra skip.


Publisert 24.06.2018

Tiltaksplan for gipsdeponiene i Holandsvika

DMR Miljø og Geoteknikk har ferdigstilt rapportene om gipsdeponiene i Holandsvika i Vefsn. De konkluderer med at det er betydelig spredning av lukt gjennom rør og bekker som renner gjennom deponiene.


Publisert 04.06.2018, Sist endret 02.03.2022

Nordland henger etter i tilbudet om mottak av avfall fra skip

Kravet om mottak av avfall fra skip gjelder for alle havner i EU/EØS-området. Hensikten er blant annet å unngå marin forsøpling. I 2018 manglet fortsatt over 80 % av havnene i Nordland en godkjent plan. Heldigvis finnes det også gode eksempler.


Publisert 23.10.2017

Seminar for Nordkalottens avfallsgruppe

19. oktober 2017 var Fylkesmanenn i Nordland arrangør for et seminar for Nordkalottrådets avfallsgruppe. Marin forsøpling og sirkulærøkonomi var temaene.


Publisert 02.02.2017

Testproduksjon i Holandsvika

K2 Nord AS gjennomfører for tiden to prøveprosjekter i komposteringsanlegget i Holandsvika, der de forsøker å omdanne fiskeslam og kumøkk til jordforbedringsmiddel og gjødsel.