Klima

Oppdatert 20.01.2023

Utslippet av klimagasser i Norge må kuttes for at vi skal nå internasjonale og nasjonale forpliktelser fastsatt i Parisavtalen og klimaloven. Vi kan begrense klimaendringene ved å redusere klimagassutslipp og å øke opptak og binding av karbon. Samtidig må vi erkjenne at klimaet allerede er i ferd med å endre seg, og at vi allerede nå må tilpasse oss et endret klima.

Utslippsreduksjoner

Statsforvalteren skal arbeide for å redusere utslipp av klimagasser på en rekke områder. Vi er bindeledd mellom nasjonal klimapolitikk og kommuner og andre aktører i fylket. Statsforvalteren har også en viktig funksjon i å følge opp planarbeidet i kommunene, både som veileder i kommunal planlegging og ved å fremme innsigelser dersom planer er i strid med nasjonale retningslinjer. På landbruksområdet informerer og veileder vi om tiltak og virkemidler som kan redusere klimagassutslippene og øke opptak og binding av karbon. Vi jobber for å formidle kunnskap og informasjon om klima til kommunene innenfor alle våre ansvarsområder. Dette gjøres i vår løpende dialog med kommunene og gjennom samlinger, kurs og konferanser.

Klimatilpasning

For Norges del betyr klimaendringene i hovedsak høyere gjennomsnittstemperaturer, økt nedbørintensitet, økt avrenning, færre dager med snø, økt havnivå og mer påvirkning av naturmiljøet. Endringene gir økt risiko for flom, stormflo, skred (både jordskred og snøskred) og overvannsskader. Klimaendringene har også mer saktevirkende effekter på natur og samfunn, som endringer i arter og økosystemer og endrede forutsetninger for naturbaserte næringer som fiskeri, landbruk og reiseliv. Klimaendringene har ulike konsekvenser i ulike områder, og nødvendige tiltak kan derfor variere fra sted til sted. 

Statsforvalteren skal bidra til at samfunnet klarer å begrense negative effekter av klimaendringene. Statsforvalterens rolle i klimatilpasningsarbeidet er både som myndighet og veileder innenfor flere av våre fagområder. Arealplanlegging har en nøkkelrolle i klimatilpasningsarbeidet, og Statsforvalteren veileder og kan komme med innsigelser. Statsforvalteren har også en sentral rolle innenfor regional samfunnssikkerhet og beredskap, som omfatter tilsyn, veiledning og risikoforebyggende arbeid, og håndtering av akutte situasjoner. Landbruk, avløp, naturforvaltning og vannforvaltning er andre fagområder der Statsforvalteren kan være med og bidra til at samfunnet er forberedt på å tåle konsekvensene av et endret klima.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 02.12.2020

Støtte til kommuner som vil bygge bærekraft i plan og forvaltning

Kommuner som tar ansvar for klima og miljø i planlegging og forvaltning har gode muligheter for å få statlig støtte. For 2021 er det også mulig å søke særskilte midler for å ivareta hensynet til naturmangfold i planleggingen, i tillegg til at både skjønnsmidler og Klimasats-midler høyst sannsynlig videreføres. 


Publisert 28.09.2020

KLIMASATS 2020 i Nordland

Nordland fikk vel 8,9 mill kr til årets KLIMASATS. Av dette fikk Bodø kommune vel 3 mill og Narvik nesten 2 mill. 


Publisert 24.09.2020

Flere digitale møtepunkter

Kommuneansatte i Nordland er positive til å kunne møtes oftere på nett. Det viser en undersøkelse som ble gjennomført i sommer. Fylkesmannen vil derfor prøve å legge til rette for bedre digital kommunikasjon med blant annet kommunene.


Publisert 01.07.2020

Løft for bærekraft i kommunal planlegging

FN's bærekraftsmål skal ligge til grunn for kommunal planlegging. Fylkesmannen har i år prioritert å bruke prosjektskjønnsmidler til dette. Flakstad, Vestvågøy og Vågan har også fått midler fra Miljødirektoratet for å gi naturmangfoldet et planmessig løft.

 


Publisert 17.03.2020

Fylkesmannen ber ledelsen i kommunene ta klimaansvar

Reduksjon i utslipp av klimagasser skal nå ha hovedfokus i kommunal planlegging og virksomhet. Fylkesmannen ber derfor rådmenn og kommunaldirektører om å ta ledelsesansvar.


Publisert 02.12.2019

258 millionar til kommunale klimakutt i 2020

Miljødirektoratet støtter klimatiltak i regi av kommunar og fylkeskommunar. For 2020 er det 258 millionar kr i potten. Fylkesmannen i Nordland oppfordrar alle kommunane i fylket til å søke. Søknadsfristen er 15. februar 2020.


Publisert 05.07.2019

Klimasats 2019 - ga uttelling i Nordland og spesielt for Rana

Nordland fikk tildelt nesten 8,9 mill kr av klimasats-midlene for 2019. Av dette fikk Rana kommune nesten 4,3 mill kr, mens Nordland fylkeskommune ble tildelt 1,8 mill kr.


Publisert 13.12.2018

Krav om hensyn til klima og klimatilpasning i planleggingen

Nye statlige planretningslinjer stiller klare krav til kommunene om å innarbeide hensynet til reduserte klimagassutslipp og klimatilpasning i overordnet og strategisk planlegging. Fylkesmannen oppfordrer kommunene om å samarbeide i nettverk.


Publisert 29.06.2018

Klimasats i Nordland 2018

9 kommuner og Nordland fylkeskommune har til sammen fått betydelig med "Klimasats"-midler for tiltak som kan bidra til reduksjon av kommunale klimautslipp. Nesten halvparten gikk til Flakstad kommune.


Publisert 03.11.2017

Klimasats - for klimasatsing i kommunene

Opptil 100 millioner skal fordeles til Klimasats i kommunene i 2018.