Hvorfor har Moskenes kommune bedt om å få utrede Lofotodden nasjonalpark?
Å utrede vern betyr ikke nødvendigvis at vi vil ha vern. Utredningen skal danne grunnlaget for om vi vil ha vern, noe både Moskenes og Flakstad ønsker å ta stilling til.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Moskenesøya har en fantastisk natur som vi må ta vare på. I dag ser vi at det er et press på områdene i store deler av Moskenes fra turister og andre som ønsker å oppleve og bruke vår fantastiske natur. Jeg mener at det er lettere å ta vare på naturen her om vi har nasjonalpark enn om det bare er plan- og bygningsloven som skal brukes. Med en nasjonalpark får vi tilgang til økonomiske midler og vi får ansatt en person som kan arbeide for en god forvaltning. Styring og forvaltning av en eventuell nasjonalpark skjer lokalt.
Dagens kommunestyre og jeg som ordfører er ikke de første om ønsker utredning av vern. Tidligere ordfører i kommunen Lillian Hansen skriver i leserinnlegg i Lofotposten i november 2014: «Det var en gang i 2006, at jeg for første gang gikk fra Å til Hell på yttersiden. En uforglemmelig tur i vill og vakker natur. Vi gikk inn Ådalen, over fjellet, ned til Gjærvika, over til Tortenbakkan, Refsvika og Hell. Det var på den turen at tanken slo meg om at dette området burde være verdig en nasjonalparkstatus. Denne lille pletten på jorden burde tas vare på for menneskeheten. På den tiden var jeg ordfører i Moskenes kommune. Etter hvert la jeg frem min ide for formannskap og deretter kommunestyret. I juni 2007 ble det fattet vedtak, om at kommunen ønsket en utredning. Jeg gikk av som ordfører, og saken har siden gått sin gang.»
Men tanken om å få utredet vern er mye eldre. I kommunens friluftsnemnd ble temaet tatt opp allerede 12.12 90. I brev fra Lofoten turlag står det: «Lofoten Turlag vil derfor håpe at Moskenes kommune her vil kunne være i forkant av fremtidens naturforvaltning i Lofoten. Lofotodden er unik. Kun områder i Austre Vågan kan kvalifisere for tilsvarende vern, men disse områdene blir nå truet av Nordre trase som vil ødelegge Vågans mulighet for å verne områdene.»
Kommunens og mitt ønske om å få utredet vern er altså en oppfølging av tidligere ønsker og kommunestyrets vedtak fra 2007. Kommunestyret ønsket et bedre beslutningsgrunnlag før det formelt skulle anmode Miljødirektoratet om utredning av vern. I formannskapets julimøte-11, ble det vedtatt å engasjere konsulent til utarbeidelse av et forprosjekt ”Lofotodden Nasjonalpark”. Dette arbeidet ble levert til Moskenes kommune i slutten av januar 2012 og lå til grunn for kommunestyrets behandling hvor vi bad direktoratet om utredning av Lofotodden nasjonalpark.
Dette ble fulgt opp av direktoratet og prosessen har etter dette vært ledet av en styringsgruppe bestående av 4 representanter fra Flakstad og Moskenes kommune, fylkeskommunen og Fylkesmannen.
Vi er nå i ferd med å få et godt gjennomarbeidet verneplanforslag som vi i februar skal justere noe ut fra mange gode innspill fra innbyggere, grunneiere og interessegrupper. Dette endelige forslaget er da det som skal legges til grunn for både kommunestyrenes behandling og folkeavstemming. Om verneforslaget går til Regjeringa for behandling avgjøres lokalt.
Lillian Rasmussen, ordfører i Moskenes kommune
Kronikk trykt i Lofotposten og Lofot Tidende i uke 6. Dette er den første av flere kronikker som omhandler vern av Lofotodden nasjonalpark. Målet med serien er å informere om bakgrunnen for oppstart av verneplanarbeidet og hvilke konsekvenser etablering av nasjonalpark vil ha.