Vern gir muligheter
Flere kommuner har prøvd å gjøre vernet til noe positivt for kommunen og dens innbyggere. Vi ser det blant annet i Lom, i Hvaler og på Vega.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
En nasjonalpark er primært opprettet for å ta vare på naturen. Det settes stopp for store inngrep som for eksempel vannkraftutbygging, veibygging og mineralnæring. Men vern betyr ikke at området ikke skal kunne brukes til verdiskaping. Flere steder har lokalsamfunnene valgt å benytte de mulighetene et vern kan gi.
Lom kommune, med nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen, har status som nasjonalparklandsby. Som besøkende i Lom ser en tydelig sammenheng mellom byggeskikk, historie og natur, og her arbeides det systematisk med tilrettelegging for aktivitet, informasjonstiltak og arrangementer. Dette gir en totalpakke som med utgangspunkt i natur og historie gjør kommunen attraktiv både for innbyggerne og for besøkende. I Hvaler kommune i Østfold har det vært arbeidet bredt for trivsel og aktivitet knyttet til Ytre Hvaler nasjonalpark. Her er det mest fokus på natur og friluftsliv. Som eksempel kan nevnes kurs i botanikk, biomangfolddager med natursti og krabbefangst.
En av utfordringene i distriktskommunene er at ungdommen ikke kommer hjem etter endt utdanning. På Vega er det arbeidet systematisk overfor barn og unge med aktiviteter knyttet til ærfugldrift, skoletilbud og ungdom er trukket med i arbeidet med skjøtsel av verneområdene. Dette bidrar både til økt forståelse for naturen, men det viktigste er kanskje at de får oppleve og lære om det unike med Vega. Det gir en stolthet over å være Vegværing, noe som gjør at ungdommen vil bli på Vega. Ungdommer med pågangsmot kombinert med muligheter innenfor naturformidling og turisme ser ut til å bidra til at de visjonene som var lagt til grunn for 10–15 år siden kan oppfylles.
På Vega har en vært avhengig av å få husdyra tilbake på øyer og holmer for å ta vare på det gamle kulturlandskapet. Det er gjort avtaler med bønder og grunneiere for å få beitedyra tilbake, og det er benyttet tiltaksmidler for å kompensere for ekstra kostnader ved beiting på øyene. I dag beiter det sau på mange av øyene. Dette bidrar til å ta vare på kulturlandskapet og vi får utnyttet en beiteressurs som ellers ikke ville bli brukt.
På Vega og i Lom har satsing på grønn turisme blitt sett i sammenheng med naturvern. Begge steder har en satset på kvalitetstilbud med lokalprodusert mat, og med merkevarebygging av stedet og naturen i kommunen. Eksempler fra Vega er Vega Havhotell, E-huset på Nes, serveringssted på Hysvær og besøkspunkt med Vega Kystgård på Emårsøy og e-hus og godt bevarte hus på Lånan. Etablering av besøkspunkter som er tilrettelagt med informasjon, turstier og guiding har bidratt til tilreisende turister får gode opplevelser samtidig som naturen skånes. En undersøkelse i regi av Transportøkonomisk Institutt viste i 2010 lokale ringvirkninger på reiselivet på 50 mill kr pr år.
Mange små kommuner har begrensete muligheter til å arbeide aktivt med å ta vare på naturen og få lokal verdiskaping. Ved opprettelse av en nasjonalpark vil det bli ansatt en nasjonalparkforvalter. Forvalteren skal være saksbehandler for nasjonalparken og vil holde en tett dialog med frivillige organisasjoner, næringsaktører og lokalbefolkning. Det lokale nasjonalparkstyret få tildelt ressurser som kan brukes til informasjon, tilrettelegging av innfallsporter og skjøtselstiltak. Kombinasjonen av å få tilgang til økonomiske ressurser og fagkompetanse med tid og ressurser til å ha tett dialog med aktuelle brukere av naturen kan utløse verdiskaping slik vi ser i Lom, Hvaler og på Vega.
Denne kronikken forsøker å vise noen muligheter ved vern. Om en får til noe vil være avhengig av langsiktig godt arbeid lokalt.