Er fiskefor kilde til kadmium i marint miljø?
Totalt 241 krabber er blitt analysert ved tre oppdrettsanlegg med ulik avstand til anlegget. Det er analysert konsentrasjoner av kadmium i klokjøtt og brunmat, det er også analysert på andre metaller, samt på sediment, blåskjell, børstemark og sjøvann. Det er Miljødirektoratet som har hatt ansvaret for denne undersøkelsen.
Resultatet viser at oppdrettanlegg ikke er noen klar kilde til kadmium i det marine miljø.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Mattilsynet avdekket i 2005 høye kadmium (Cd) - konsentrasjoner i fiskefor som skulle benyttes ved norske oppdrattsanlegg. Cd- forurensningen ble avdekket gjennom Mattilsynet sitt overvåkningsprogram. Sannsynlig kilde var ett parti på 20 tonn sinksulfat (ZnSO4) forurenset med Cd som var importert fra Kina. Etter denne hendelsen har det vært diskusjoner om fiskefor som kilde til kadmium i det marine miljø.
Foreliggende undersøkelse har hatt som målsetting å besvare hvorvidt oppdrettsanlegg kan være en kilde til høye kadmium-nivå i det marine miljø.
Det er tatt prøver av sediment, blåskjell, børstemark og sjøvann i nærheten til tre ulike oppdrettsanlegg - og det er analysert på metaller (AS, Cd, Cr, Cu, Hg, Ni, Pb og Sn).
De lave Cd-konsentrasjonene i sediment, vannprøver , blåskjell og børstemark er observert i denne undersøkelsen tyder på at det ikke akkumuleres Cd til miljøet rundt de tre oppdrettsanleggene som er undersøkt.