Fritak fra opplæringsplikten og konsekvenser for eleven
Alle elever har en rett og plikt til opplæring. Hvis eleven skal fritas for hele eller deler av opplæringen i en periode, må kommunen fatte et enkeltvedtak om dette på grunnlag av en sakkyndig vurdering fra pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT).
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Fritak skal gis bare hvis hensynet til eleven tilsier det og foreldre har gitt skriftlig samtykke. Det er bare i helt spesielle unntakstilfeller at hensynet til eleven kan medføre fritak etter bestemmelsen, først og fremst tilfeller der det vil være urimelig overfor eleven å gjennomføre opplæringsplikten.
Eleven har rett til å fullføre opplæringen på et senere tidspunkt
Fritak fra opplæringsplikten begrenser ikke elevens rett til tiårig grunnskole. Eleven har følgelig rett til å fullføre den opplæringen vedkommende ble fritatt for på et senere tidspunkt.
Det er presisert i forarbeidene til opplæringsloven at elever som er fritatt for opplæringsplikt, ikke mister opplæringsretten. At eleven i unntakstilfelle kan få fritak fra plikten til opplæring, begrenser ikke elevens rett til tiårig grunnskoleopplæring. Kommunen har ansvar for å oppfylle retten til grunnskoleopplæring for disse elevene.
Hvis det er uklart om eleven har vært fritatt
I noen saker der eleven har mye fravær og det er vanskelig å forutse elevens fremtidige kapasitet til å motta opplæring, kan det oppstå usikkerhet omkring hva som er riktig forvaltning av elevens rettigheter. Vi mottar av og til henvendelser som tyder på at kommunene er usikre på hvordan disse reglene skal praktiseres. Noen kommuner/ skoler forstår det slik at eleven fratas retten til å fullføre tiårig grunnskole hvis eleven ikke har fått vedtak om fritak fra opplæringsplikten.
Utdanningsdirektoratet har uttalt at dersom man er i tvil om eleven har vært fritatt fra opplæringsplikten, kan det være relevant å undersøke
- hvor mye opplæring eleven har fått i den aktuelle perioden
- årsaken til at eleven ikke har mottatt opplæring (langvarig sykdom, kortvarig sykdom, skulk, permisjon etc.)
- om det ville vært urimelig å pålegge eleven å gjennomføre opplæringsplikten (på skolen eller hjemme) i perioden
Dersom en elev har mottatt lite opplæring som følge av langvarig sykdom, taler det for at eleven har vært fritatt fra opplæringsplikten, selv om kommunen ikke har fattet vedtak om fritak. Slik Utdanningsdirektoratet ser det medfører ikke manglende formelle vedtak om fritak fra plikten til grunnskoleopplæring at eleven mister, eller får retten til grunnskoleopplæring redusert.
Se Utdanningsdirektoratets nettsider: Retten til grunnskoleopplæring for elever som er langvarig syke (udir.no)
I tilfeller der eleven har mye fravær, og en i ettertid ser at eleven skulle vært fritatt fra opplæringsplikten, bør skolen dokumentere hvilke fag eleven har gått glipp av og i hvilket omfang. Hvis eleven har spesialundervisning, kan denne dokumentasjonen gjøres i elevens årsrapport.
Les mer om fritak her:
Fritak for fag i grunnskolen | Statsforvaltaren i Rogaland (statsforvalteren.no)