Vaksenopplæring
Videregående opplæring for voksne
Fylkeskommunen har ansvaret for videregående opplæring for voksne. Det skilles mellom de med voksenrett til videregående opplæring, og de uten rett. Statsforvalteren er klageinstans for inntak i videregående opplæring.
Publisert 07.02.2023
Spesialundervisning for voksne
Voksne med rett til grunnskoleopplæring etter opplæringslovens (oppll.) § 4A-1 kan ha rett til spesialundervisning etter oppll. § 4A-2. Kommunens PP-tjeneste (pedagogisk-psykologisk tjeneste) skal utarbeide en sakkyndig vurdering før det blir fattet vedtak om spesialundervisning etter oppll. § 4A-2. Denne vurderingen skal inneholde både en vurdering av den voksnes behov og en tilrådning knyttet til hvilket opplæringstilbud den voksne skal ha.
Publisert 18.10.2022
Vikar- og stipendordning for lærere som tar videreutdanning i norsk som andrespråk og som underviser etter den nye integreringsloven
Direktoratet for høyere utdannings og kompetanse (HKDir) tilbyr to støtteordninger for lærere som trenger videreutdanning for å tilfredsstille kravet om 30 studiepoeng innen norsk som andrespråk.
HKDir varsler ny utlysning av stipender og vikartilskudd for 2023/24 i starten av februar 2023.
Publisert 18.10.2022
Vaksne sin rett til grunnskoleopplæring
Det er kommunen som har ansvaret for å tilby grunnskole for vaksne. Opplæringa er gratis. Den vaksne må søke for at kommunen skal kunne vurdere om nokon har rett til grunnskoleopplæring.
Publisert 21.06.2021, Sist endret 21.06.2021
Enkeltvedtak om rett til grunnskoleopplæring for vaksne
Fleire kommunar som har grunnskoleopplæring for vaksne opplever at nokre deltakarar ønskjer ein annan progresjon enn kommunen finn forsvarleg. Dette gjeld også for deltakarar i forsøket med modulstrukturert opplæring på nivået under vidaregåande opplæring. Fleire av lov- og forskriftskrava i opplæringslova gjeld i forsøket, mellom anna kravet om at det skal fattast enkeltvedtak etter § 4A-1.