Husdyr

Oppdatert 03.12.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det i underkant av 900 000 storfe (melkekyr, ammekyr, ungdyr og kalver), over 800 000 vinterforede sauer, over 1,4 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 73 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer


Publisert 03.04.2025

Dårleg dyrevelferd kan gje konsekvensar for tilskot

Dersom dyrevelferda er så dårleg at drifta ikkje kan seiast å vera "vanleg jordbruksproduksjon med godt husdyrhald", skal kommunen avslå tilskot til produksjonen.


Publisert 03.04.2025

Korleis oppdaga dyresjukdom

Ifølgje Matlova § 6 har verksemder og einkvar dyreeigar varslingsplikt til Mattilsynet ved mistanke om smittsame husdyrsjukdomar. Artikkelen gir generelle råd om kva ein skal vera merksam på i eigen besetning, karenstid, smittevernplan og andre smittevegar til norske husdyr. 


Publisert 02.04.2025

Klimaendringer- en trussel mot helsen til dyr og mennesker

På Landbrukskonferansen 17. mars hadde smittevernoverlege og universitetslektor Marit Voltersvik foredrag om hvordan klimaendringer øker smittepresset og truer folkehelsen hos mennesker og dyr. Smittevern er ikke lenger hva det en gang var på grunn av klimaendringene.


Publisert 02.04.2025

Hugs karenstida etter utanlandsopphald!

Det nærmar seg ferietid og fleire skal til utlandet, eller har arbeidstakarar som kjem frå utlandet. Eig du eller jobbar med husdyr, så skal du ha karenstid for å hindre at ein tek med smitte frå utlandet heim til norske husdyr. 


Publisert 13.03.2025

Tidspunktet for overdraging av sauebruk kan få konsekvensar for avløysartilskotet

Du har rett på avløysartilskot dersom føretaket ditt disponerer dyr i perioden fastsett i jordbruksavtalen, og har utgifter til avløysing i søknadsåret. Ver obs på teljedatoen for bruk med sau som er 1. mars.


Publisert 21.02.2025

Webinar - Tenk nytt om lausdriftsfjøs

Innovasjon Norge hadde per januar motteke 38 søknader som gjeld nye mjølkefjøs. Spørsmålet er, brukar du pengane rett? Me inviterer til webinar om tema med særs interessante innleiarar 12. mars klokka 10.00-12.00.


Publisert 28.01.2025

Tid for å søkje tilskot til investeringar i utmark

Søknadsfrist 15. mars for beite- og sankelag som vil søkje om tilskot til konkrete investeringstiltak eller planleggings- og tilretteleggingsprosjekt. 


Publisert 27.01.2025

Sjekkliste ved oppstart av melkeproduksjon

Det meldes at det er flere bønder i Rogaland som har startet opp med melkeproduksjon i gamle fjøs og da er det viktig å kjenne til regelverket. Bare i Dalanekommunene er det åtte helt nye produsenter siden november 2024.


Publisert 13.01.2025

Beitelagssamling på Bryne

Den 7. - 8. februar blir det beitelagssamling for beitelagsleiarar og heiasjefar i Rogaland.


Publisert 23.12.2024

Noreg skal ha dyrevelferd i verdstoppen

Regjeringa si stortingsmelding om dyrevelferd blei presentert fredag 20. desember. Den gir føringar for komande regelverk som skal betre dyrevelferda for produksjonsdyr på land, i sjø, forsøksdyr, kjæledyr og viltlevande dyr.