Regelverk for spredning av plantevernmidler fra droner og andre luftfartøy

Etter forskrift om plantevernmidler er spredning av plantevernmidler fra luftfartøy forbudt. Dette gjelder også ved bruk av drone. Det er mulig å søke kommunen og Mattilsynet om dispensasjon fra forbudet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 23.11.2021

Droner kan brukes til flere foremål i jordbruket og skogbruket. Det kan være såing eller gjødsling, gjerne i områder der en ikke kommer fram med traktor, ikke ønsker kjørespor eller i ulendt terreng. 

Mattilsynet har informert Statsforvalterne om en økning i spørsmål fra kommunene om regelverk for sprøyting ved bruk av droner. Teksten under er basert på informasjonsskriv sendt ut av Mattilsynet om regelverket og Mattilsynets nettsider. 

Regelverk for spredning av plantevernmidler fra luftfartøy

Bruk av plantevernmidler reguleres av forskrift om plantevernmidler. I forskriften er spredning av plantevernmidler fra luftfartøy i utgangspunktet forbudt. Droner faller inn under definisjonen av luftfartøy.

Forskriften åpner for at man kan spre plantevernmidler fra helikopter om man har særskilt tillatelse. Mattilsynet har delegert myndighet til å gi tillatelse til spredning fra helikopter til kommunen. Det er en egen instruks for hvordan denne myndigheten skal utøves.

Den delegerte myndigheten gjelder kun helikopter.

Søknad om bruk av drone til spredning av plantevernmidler

Siden det ikke er delegert myndighet til kommunen til å behandle søknader om å spre plantevernmidler ved bruk av drone må slike søknader behandles av både Mattilsynet og kommunen.

Mattilsynets rolle ved søknad om tillatelse til bruk av drone

Mattilsynet behandler søknadene i to steg.

  1. Det gjøres en vurdering av om det kan gis tillatelse til bruk av plantevernmiddel på ikke godkjent bruksområde, siden det ikke er godkjente plantevernmidler med dette bruksområdet. EUs forordning (EU) 1107/2009 ligger til grunn for denne vurderingen, og denne forordningen gir en rekke begrensinger for hvilke tillatelser Mattilsynet kan gi. De har blant annet ikke mulighet til å tillate spredning med kommersielt formål.
  2. Videre gjøres en vurdering om søknaden gjelder et særskilt tilfelle som gir grunnlag for dispensasjon fra forskriftens bestemmelser og i tilfelle hvilke.

Kommunens rolle ved søknad om tillatelse til bruk av drone

Den som har fått dispensasjon for bruk av drone, må videre søke om tillatelse til spredning for hvert enkelt areal som skal sprøytes. Det er kommunene som har lokalkunnskap, og som skal fatte vedtak om hvilke arealer som skal kunne sprøytes.

Søknadsskjema ved spredning av plantevernmidler fra luftfartøy skal benyttes, og sendes Mattilsynet ved seksjon planter og innsatsvarer. Mattilsynet videresender søknaden til den eller de aktuelle kommunene sammen med delegert myndighet til å fatte slike vedtak.

Varsling før utførelse

Når alle dispensasjoner og tillatelser er i orden, har virksomheten plikt til å gi melding om hvert enkelt felt som skal behandles til den lokale politimyndighet og det lokale mattilsynet senest syv dager før oppdraget planlegges utført. 

Dispensasjon for bruk av drone til forskning på 20 dekar

Mattilsynet har foreløpig bare gitt en dispensasjon til bruk av drone. Dette er til et prosjekt med forskning og utvikling av dronesprøyting som formål. Denne dispensasjonen gjelder på totalt 20 dekar i hele Norge, men det er ikke spesifisert i vedtaket hvilket areal. Det er satt krav om at det ikke skal omsettes spiselige vekster fra området som sprøytes.

Informasjon om regler og søknadsprosess

Du finner mer informasjon om regler for spredning av luftfartøy og hvordan søke om dispensasjon for bruk av drone på Mattilsynets nettsider.

Kan regelverket bli endret?

Det pågår en revisjonsprosess av det aktuelle regelverket i EU. Mattilsynet følger prosessen. En eventuell endring av regelverket for spredning av plantevernmidler fra luftfartøy vil først komme etter at revisjonsprosessen er ferdigstilt. Videre er det fortsatt en del kunnskapshull som må tettes før det kan utvikles nasjonale regler på området.

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.