Ny rapport: Omfattende kommunesamarbeid i Trøndelag
Det er færre samarbeidsordninger i trønderske kommuner enn før fylkessammenslåingen. Men trønderske kommuner har likevel et mer omfangsrikt og velutviklet samarbeid enn mange andre fylker. Det viser en ny rapport utført av NIVI Analyse på oppdrag fra Statsforvalteren i Trøndelag.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
De fleste og tyngste kommunale oppgavene håndteres uten formelle samarbeid med andre, og samarbeidsordningene utgjør derfor ikke en stor andel av kommunenes budsjetter. Men det er likevel viktige funksjoner det samarbeides om, eksempelvis felles legevakt, barnevernsvakt, landbrukskontor, IKT og brannvesen. I alt er det nærmere 290 formelle samarbeidsordninger, inklusive kjøp og salg av tjenester kommunene imellom. I rapporten som nå er lagt frem peker NIVI på at det er behov for justeringer i hvordan kommunene samarbeider.
– Det er bra at kommunene samarbeider tett for å løse viktige oppgaver for sine innbyggere. Det er noe vi har sett viktigheten av også under koronapandemien. Men spørsmålet er fortsatt om kommunenes samarbeid er rigget på en mest mulig hensiktsmessig måte og på de rette områdene, sier statsforvalter Frank Jenssen.
– Jeg håper vi får til en diskusjon om hvordan kommunene fremover kan jobbe med forpliktende samarbeid på flere av områdene som skal gi gode tjenester til innbyggerne og videre utvikling av både det enkelte lokalsamfunn og Trøndelag som sådan. De demografiske utfordringene fremover – med flere eldre i forhold til den yrkesaktive befolkningen – gjelder alle kommuner, og stiller økt krav til fornying og omstilling, sier han.
I undersøkelsen går det frem at nesten samtlige administrative ledere forventer økt interkommunalt samarbeid fremover. Lederne i de minste kommunene sier dette tvinger seg fram som følge økte krav til økonomisk innsparing, nødvendig fagkompetanse og flere kompetansekrevende oppgaver. Men også ledere i flere av de største kommunene, inkludert kommuner som har vært gjennom kommunesammenslutning, peker på økende behov for samarbeid for å løse kommuneoppdraget.
Stor variasjon
Trøndelag har til dels store forskjeller i vekst og utvikling i kommunene. Totalt 15 kommuner har et folketall under 3200 innbyggere. Det er derfor stort behov for samarbeid for å løse oppgaver. Samtidig står de fleste kommunene med flere like utfordringer. Endringer i demografi, økonomi og rekruttering er områder som utfordrer trønderkommunene fremover. Utfordringene kan løses i samarbeid mellom flere kommuner; enten via større kommuner eller langsiktig strategisk samarbeid og med geografisk tilnærming, ifølge rapporten.
– Mer spissede og forpliktende samarbeid på viktige områder kan være en farbar veg. Jeg oppfordrer kommunene, og de interkommunale politiske rådene, til å ta tak i det kunnskapsgrunnlaget NIVI-rapporten gir oss, som et grunnlag for en diskusjon om videreutvikling av det viktige interkommunale samarbeidet i fylket. For de som ønsker å ta initiativ til å danne større kommuner finnes det både økonomiske ordninger og bistand å få fra statsforvalteren, sier Jenssen.
Videre jobbing med rapporten
I første omgang skal rapporten presenteres for kommunedirektører og ordførere under Arena Trøndelag 18. februar. Deretter blir den blant annet presentert for regionrådene i Trøndelag, KS og regionale statsetater.
Resultatene i rapporten skal brukes som kunnskapsgrunnlag for å utvikle en langsiktig strategi for kommunene i Trøndelag. Resultatene blir tatt inn i Statsforvalterens arbeid med kommunebilder. Dette er et verktøy som sikrer at vi har god informasjon om kommunen sine enkelttjenester og forvaltningsområder.
Bakgrunn
Bakgrunnen for kartleggingen som er gjennomført var et ønske om å få en oppdatert oversikt og analyse av endringer i det interkommunalt samarbeid i fylket de siste årene. Spesielt sett i lys av framtidige utfordringer, fylkessammenslåing, kommunereform og endret regelverk for interkommunalt samarbeid. Utredningen vil ha nytteverdi for kommunene og for tjenesteutviklingen i kommunene framover. Rapporten kan brukes som grunnlag for diskusjon om utfordringsbildet og forbedringsarbeid i kommunene. Det er NIVI Analyse som har utført oppdraget på vegne av Statsforvalteren i Trøndelag.
Regionråd og kommunedirektører beskriver i rapporten også særskilte problemstillinger, med vekt på fremtidige utfordringer knyttet til kompetanse, fagmiljø, rekruttering, korona mv.
Kontaktpersoner
-
Trude Mathisen
Tlf: 74 16 80 29 / 93 03 25 70 -
Frode Rabben
Tlf: 73 19 91 77 / 91 84 98 92