Informasjonsbrev uke 34/2021

Innhold:

  • Utlysning av regionale klima- og miljømidler
  • SMIL-midler - omfordeling av midler etter 10. september
  • Tilskudd til tiltak i beiteområder - omfordeling av midler etter 10. september 
  • Gjennomgang av brukarrettar i fagsystema
  • Ny sak fra Landbruksdirektoratet hvor AS har fått konsesjonsavslag
  • Husk påmelding til BU- og miljøsamling 8.-9.september

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.08.2021

Snarvei til ukas infosaker:

 

 

Utlysning av regionale klima- og miljømidler 

Statsforvalteren mottar årlig midler til fylkesvise tiltak innenfor Klima- og miljøprogrammet. Det er om lag 390 000 kroner igjen av potten inneværende år. Statsforvalteren åpner derfor for en ny søknadsomgang med søknadsfrist: 15. september 2021. 

Hele utlysningsteksten finner du her. 

Kontaktperson: Marit Røstad  

 

 

SMIL-midler - omfordeling av midler etter 10. september  

Kommunale rammer for SMIL som ikke er benyttet 10. september vil bli inndratt. Dette innebærer at kommuner med SMIL-saker, eller kjennskap til faktiske saker som er på tur inn må søke om ny SMIL-ramme for 2021, med søknadsfrist 10. september 2021. 

Tildeling av kommunal ramme fra Statsforvalteren: 

Statsforvalteren fordeler SMIL-midlene i 2021 i tre omganger 

  • Ordinær tildeling i februar 
  • Tilleggsramme med søknadsfrist 10.juni 
  • Inntrekning av ubrukte rammer, inkl. inntrukne midler fram til 10.september, med omfordeling etter søknad fra kommunene med frist samme dato

Dersom det meldes inn større behov enn det som er tilgjengelig til omfordeling, vil Statsforvalteren legge vekt om søknaden(e) har høy prioritet i kommunens tiltaksstrategi og om søknaden(e) gjelder tiltak i prioriterte vannområder eller spesielt verdifulle naturtyper som ønskes ivaretatt. 

Kommunene skal være ferdig med SMIL-søknadene 15. november.  

Søknadsskjema ved omfordeling av kommunal SMIL-ramme september 2021. 

Kontaktperson: Marit Røstad 

 

 

Tilskudd til tiltak i beiteområder - omfordeling av midler etter 10. september 

Jf tildelingsbrev til kommunene i Trøndelag den 11.2.2021 vil Statsforvalteren foreta en omfordeling av midler til tiltak i beiteområder mellom kommunene etter 10. september.  

Bakgrunnen for dette er at samla ramme for tilskudd er begrenset. Vi ser det derfor som formålstjenlig å gjøre opp status etter endt beitesesong og omfordele ledige midler til kommuner med merbehov.   

Av en samlet ramme på kr 4,23 mill. står det per 23. august igjen kr 1,15 mill udisponert innenfor denne ordningen.  

Brev til kommunene i Trøndelag med skjema for å søke om tilleggsbevilgning innenfor ordningen “tilskudd til tiltak i beiteområder” blir sendt til postmottak i kommunene i løpet av denne uka. Kommuner som har midler til overs melder også fra om dette i samme skjema.  

Oversikt over innvilga tilskudd, ledige midler og årets søknader i din kommune finner du i Agros.  

Frist for å søke tilleggsbevilgning/melde om ledige restmidler settes til 10. september.  

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad  

 

 

Gjennomgang av brukarrettar i fagsystema 

Vi har plikt til å revidere brukarrettar i fagstystema kvart år. Dette gjeld kven som kan sakshandsame og kven som kan  godkjenne utbetaling i dei ulike tilskottsordningane i landbruket.  

Vi sendte difor e-post den 19.august til postmottak i kommunane. E-posten hadde  to vedlegg ; “Rollebeskrivelser” og “Brukereksport-2021-08-16". 

Fristen for å svare på dette er 15.10.2021.

Kontaktperson: Anne Solstad 

 

 

Ny sak fra Landbruksdirektoratet hvor AS har fått konsesjonsavslag  

I infobrevet i uke 26 orienterte vi om Landbruksdirektoratets behandling av konsesjonssøknad fra Namdalen Træsliberi AS. Her ble konsesjon avslått. Nå i sommer har Landbruksdirektoratet stadfestet to omgjøringsvedtak fra Statsforvalteren i Innlandet. Henholdsvis Nord-Fron og Ringebu kommuner hadde i utgangspunktet innvilget konsesjon til Tinde Utvikling AS, et selskap med utbygging av fritidsboliger som formål. Statsforvalteren omgjorde begge vedtakene.  

Avgjørelsene er interessante fordi dette ikke er typiske landbrukseiendommer med jord-, skog, og driftssenter, men utmarkseiendommer. Det er verdt å merke seg at også når det gjelder slike eiendommer gir konsesjonsloven rom for å styre i retning av et personlig eierskap til beste for de som har yrket sitt i landbruket. I omgjøringsvedtakene er det lagt betydelig vekt på presedensvirkningen og ulempene for landbruksnæringen dersom det åpnes for at AS får konsesjon på utmarkseiendommer. 

Vi minner også om at konsesjon bare kan nektes i slike tilfeller dersom det finnes andre potensielle kjøpere som kan ivareta konsesjonslovens formål bedre enn konsesjonssøker. Kontakt oss dersom dere vil ha tilsendt vedtakene.  

Kontaktpersoner: Linda Sagen Lilleenget  og Trine Gevingås 

 

Husk påmelding til BU- og miljøsamling 8.-9.september 

Samlingen gir muligheter for kunnskapsoppbygging og erfaringsutveksling på områder innenfor kommunenes rolle som tilrettelegger for utvikling i landbruket på nærings- og miljøområdet.  

Påmeldingsfrist 1.september. Program og påmeldingsinformasjon finner dere her.   

Kontaktpersoner: Siri Bruem og Anders Mona  

 

 

 

 

 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.