Ferdigstilte forvaltningsplaner for Ramsarområdet Innherred ferskvannsystem
Innherred ferskvannsystem består av Hammervatnet naturreservat, Lundselvoset naturreservat og Lyngås-Lysgård fuglefredningsområde. Forvaltningsplanene for disse verneområdene er nå ferdigstilt. Informasjonsbrev vil bli sendt ut til grunneiere, kommuner og andre berørte parter.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Hva er en forvaltningsplan?
En forvaltningsplan skal fungere som et praktisk hjelpemiddel for forvaltningsmyndigheten og sikre en enhetlig forvaltning av verneområdet. Formålet er å ivareta verneverdiene på best mulig måte, samtidig som forvaltningsplanen skal beskrive saksbehandlingsrutiner og avklare forholdet til andre interesser i området.
Forvaltningsplanene er tilgjengelig digitalt, og kan leses og lastes ned via lenkene i høyre kolonne. Ta kontakt med Statsforvalteren i Trøndelag hvis du har ønske om å få tilsendt en papirkopi.
Prosessen
Det ble meldt oppstart med forvaltningsplanene mars 2019, og det ble holdt et oppstartsmøter i april og mai 2019. Planene ble sendt på høring oktober 2021 med høringsfrist november 2021, hvor det kom inn flere høringsuttalelser.
Om verneområdene
Hammervatnet naturreservat, Lundselvoset naturreservat og Lyngås-Lysgård fuglefredningsområde ble alle vernet i 1984 og utgjør til sammen Innherred ferskvannssystem som fikk Ramsarstatus i 2013. Ramsarstatusen gjør at Norge forplikter seg internasjonalt til å sikre den økologiske funksjonen i disse områdene. Totalt dekker de et areal på 1,8 km2 men kun en mindre andel er landareal.
De to naturreservatene har likelydende verneformål: «Formålet med fredningen er å bevare et viktig våtmarksområde med vegetasjon, fugleliv og annet dyreliv som naturlig er knyttet til området». Fuglefredningsområdet har dette verneformålet: «Formålet med fredningen er å bevare det rike fuglelivet og fuglenes livsmiljø i området særlig i forbindelse med trekket vår og høst.»
Innherred ferskvannssystem er representativt for europeiske innsjøer i denne bio-geografiske regionen, og alle de tre områdene er viktige for flere rødlistede arter som storlom, sangsvane, horndykker og oter. Innherred ferskvannssystem er særlig viktig for vanntilknyttet fugl i en kritisk periode tidlig om våren. Når isen begynner å brekke opp, samles en rekke arter som sangsvane, stokkand, brunnakke, kvinand, og horndykker i disse tre våtmarksområdene. Mange arter bruker områdene både under vår- og høsttrekket. Innherred ferskvannssystem innehar dessuten viktige hekkelokaliteter for horndykker, ender og vadere.