Matsikkerhet – vi er ikke nok forberedt

Kveiteåker ved Birkenes kirke.
Hveteåker ved Birkenes kirke. Foto: Anne Kari Birkeland / Statsforvalteren i Agder.

Riksrevisjonen konkluderer med at myndighetene ikke har tatt nok hensyn til at kriser kan påvirke matsikkerheten i Norge.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 31.10.2023

Riksrevisjonen har levert en ny undersøkelse til Stortinget. Der konkluderer de med at myndighetene ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til at alvorlige kriser kan påvirke matsikkerheten i Norge.

Norsk matsikkerhet bygger på tre pilarer: Produksjon av mat i Norge, ivaretakelse av jordbruksarealene og internasjonal handel. 60 prosent av all maten vi spiser er enten importert eller produsert med importerte fôrråvarer til husdyr- og oppdrettsnæringen. Samtidig har risikobildet endret seg som følge av blant annet klimaendringer, handelsforstyrrelser og krig i Europa.

– Økt produksjon med grunnlag i norske ressurser er en viktig del av vår totale beredskap. Det er kritikkverdig at arealressursene i jordbruket ikke blir forvaltet på en fullt ut bærekraftig måte, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Overordnet vurdering

  • Det er kritikkverdig at arealressursene i jordbruket ikke forvaltes på en fullt ut bærekraftig måte, blant annet ved at betydelige jordbruksarealer av god kvalitet omdisponeres og bygges ned.
  • Det er ikke tilfredsstillende at Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet i dagens norske matvareberedskap ikke har gjort bedre forberedelser dersom det skulle oppstå vesentlig svikt i tilgangen på mat eller fôr.

Konklusjoner

  • Arealressursene i jordbruket forvaltes ikke på en fullt ut bærekraftig måte.
  • Beredskapsplanlegging på matsikkerhetsområdet er mangelfull.
  • Mye av maten er importert, men forvaltningen kjenner ikke potensialet for å omstille verken produksjon eller vårt forbruk i en krisesituasjon.
  • Norge kan bli mer selvforsynt av mat ved å øke kornproduksjonen, men dagens virkemidler er ikke tilstrekkelige for å oppnå økt produksjon.

Lenke til rapporten: Matsikkerhet og beredskap på landbruksområdet – Dokument 3:4 (2023−2024) – riksrevisjonen.no