Bekymring for tørkeskader og barkbilleangrep
Grantrær har blitt brune i toppen og nedover krona.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Fylkesmannen i Agder har i vår fått inn mange bekymringsmeldinger om grantrær som har blitt brune i toppen og nedover i krona i løpet av forrige høst og årets vinter. Undersøkelser har påvist både rene tørkeskader og kombinasjonen tørkestress og barkbilleangrep.
Ekstremvær har gitt gode forhold for barkbilleartene
Skadeobservasjonene er spesielt framtredende på grunnlendt og tørkesvak mark. Gulningsskader på gran fra toppen av trekrona som et resultat av forsommertørke er ikke uvanlig hos oss. De har kommet med jevne mellomrom i kyststrøkene også tidligere årtier. Noe av skadebildet er dessuten typisk for den dobbeltøyede- og den lille granbarkbillen. De gjorde betydelig skade i kyststrøkene av Aust-Agder på slutten av 1970-tallet. Men også angrep av den store granbarkbillen som medførte selve «barkbillekrigen» fra starten av 1980-tallet er registrert. Kombinasjonen av mange trær skadd av snøbrekk de siste vintrene og den ekstreme tørkesommeren i fjor har skapt gode vilkår for oppformering av alle tre barkbilleartene.
Det er masseoppformering av den store granbarkbillen som gir størst grunn til bekymring for skogbruket, særlig om vi går mot en ny varm og tørr sommer. Slikt klima vil gi billene gode formeringsforhold og større matfat. Det kommer alarmerende meldinger både fra Mellom-Europa og Øst-Sverige, som har hatt svært store skader de siste årene.
Følg med – og få ut billeangrepet skog
Det blir viktig å følge godt med for å oppdage ny barkbilleangrepet skog tidligst mulig utover våren og forsommeren. Det gjøres ved å se etter ny gulning av barmasse og brunt boremel på granstammene. Billeangrepet skog må ut av skogen før den nye generasjonen med biller er ferdig utviklet og på vingene i juni. Dette krever årvåkenhet og tett oppfølging både med omprioritering av skogsdrifter og rask utkjøring av virke fra leveringsplass.