RMP-tilskuddet til klimarådgiving justert
Endringer i regelverket som følge av jordbruksoppgjøret 2022.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Med klimarådgiving menes rådgivning som i størst mulig grad tar for seg en helhetlig gjennomgang av utslipp og opptak av klimagasser fra alle gårdens produksjoner med sikte på å gjennomføre klimatiltak. Behovet for klimatilpasning skal også inngå i rådgivningen. Tilbydere av klimarådgivning skal være godkjent av Landbruksdirektoratet. Formålet med tilskuddet er at bonden skal få rådgiving om gårdens klimaavtrykk og behovet for klimatilpasning.
Som følge Prop. 120 S (2021–2022) Jordbruksoppgjøret 2022 er det noen endringer i dette tiltaket. Endringene gjelder fra årets søknadsomgang i regionale miljøtilskudd i jordbruket (RMP).
- Det er ikke lenger krav om kvittering for utført klimarådgivning.
- Tiltaksplanen skal være underskrevet av rådgiver.
- Rådgivningen skal i størst mulig grad ta for seg utslipp og opptak av klimagasser fra alle gårdens produksjoner.
Tiltaksklasser:
- To-til-en rådgivning (ny)– benyttes der hvor gårdsdriften består av flere typer produksjoner, for eksempel grovfôrproduksjon og melkeproduksjon.
- En-til-en-rådgiving – benyttes når gårdsdriften består av en enkelt produksjon, eksempelvis korn eller grønnsaker. Denne tiltaksklassen benyttes også i de tilfeller hvor produksjonen består av forskjellige produksjoner, men hvor det i inneværende søknadsomgang ikke kan lages en tiltaksplan som omfatter alle produksjoner på gården, fordi det ikke eksisterer et helhetlig rådgivningstilbud.
- Grupperådgiving – benyttes til flere gårdbrukere med samme produksjon i fellesskap.
Det er innført standardiserte tilskuddssatser:
- 8 000 kroner for to-til-en rådgiving
- 6 000 kroner for en-til-en rådgiving
- 2 000 kroner for grupperådgiving