Tilbud til lag og foreninger: Plukk stillehavsøsters. Tjen inntil 20 000 kr
Vi inviterer lag og foreninger til betalt dugnad i Raet nasjonalpark. Søk om deltagelse her.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Hjelp!
Stillehavsøstersen invaderer vår kommende nasjonalpark! Bli med i dugnaden for å rydde våre viktigste naturområder og kjæreste badeplasser. Innsatsen vil bli betalt med inntil 20 000 kr!
I samarbeid med Vannregion Agder, Agder Renovasjon, Risør og Tvedestrands-regionens Avfallsselskap AS og kommunene Tvedestrand, Arendal og Grimstad inviterer Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder lag og foreninger til en betalt dugnad for å rydde den kommende Raet Nasjonalpark og tilgrensende områder for stillehavsøsters.
Fylkesmannen og Vannregion Agder lyser herved ut totalt 300 000 kroner til dugnadsarbeid for frivillige organisasjoner. Maksbeløp for hver søknad er satt til 20 000 kroner. I tillegg vil det vanke en ekstrabonus på 5 000 kroner til den organisasjonen som har levert inn størst mengde skjell.
Her finner du forekomstene:
De aktuelle områdene er vist i oversiktskartet under. Klikk på lenke til kartet over områder med stillehavsøsters for å se nøyaktig plassering på mer detaljert kart.
Slik søker du:
Fyll ut det elektroniske søknadsskjemaet nederst på denne siden. Vi trenger opplysninger om deres organisasjon, hvor mange dere er, hvor mange timer dere kan tilby til hvilken pris og hvordan dere vil organisere arbeidet.
Dere kan alternativt laste ned vedlagte søknadsskjema, se høyre spalte. Dere må fylle ut skjemaet nøyaktig og sende det til oss på e-post: fmavpost@fylkesmannen.no eller som post til Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Stillehavsøsters-kampanjen, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal
Hvem kan søke?
Alle frivillige organisasjoner kan søke.
Frister !
|
Hvordan plukke?
Stillehavsøstersen finnes i våre områder helt i fra fjæresteinene og ned til rundt 2 meters dyp. Det betyr at mye kan nås uten bruk av dykkerutstyr, men på grunn av sjøtemperaturen bør det vurderes bruk av våtdrakt. Det er også mulig å benytte båt og en stålrive eller krabbehåv ved rydding av de dypere forekomstene.
Hvordan ser den ut?
Vår hjemlige østers kalles flatøsters, eller europeisk østers. Den står nå i fare for å bli fortrengt av stillehavsøstersen. Det er viktig at deltagere lærer seg å se forskjell på den vi ønsker å verne, og den som skal fjernes. Stillehavsøstersen har knivskarpe ”flak” og kanter som kan være en fare for badende. Strender som er infisert av den nye arten, vil etter hvert bli uegnet til bading, og det kan være direkte farlig å vasse i disse områdene uten sko. Se egen faktaboks med bilde og beskrivelse av kjennetegn.
Områdene vi ønsker renset er:
Du finner nøyaktig plassering av lokalitetene i kartet over områder med stillehavsøsters.
Tvedestrand:
1. Selviksund på innsiden av Askerøya
2. Store Steinsund på nordsiden av Risøya
3. Lille Steinsund (Risør kommune)
4. Hantosundet
5. Nordmannvik øst for Dypvåg
6. Håholmene
Arendal:
7. Hoveodden1
8. Kaninholmen i Hovekilen
9. Hovstøl
10. Sandum
11. Tromlingesund øst
12. Tromlingesund vest
Grimstad:
13. Ruakerkilen
14. Saulekilen i Nørholmkilen
Om gjennomføringen:
Agder renovasjon og Risør og Tvedestrands-regionens Avfallsselskap AS vil stille til disposisjon samlecontainere på egnet brygge på fastlandet i tilknytning til hver lokalitet (se kartet over områder med stillehavsøsters). Agder renovasjon henter samlecontainerne på brygga og frakter dem til avfallsanlegget på Heftingdalen kostnadsfritt.
Dere som skal rydde må selv organisere frakt av folk, utstyr og stillehavsøsters til og fra valgte plukkested.
Fylkesmannen stiller med en person ved oppstart av første dags rydding for å bistå med veiledning og ev. praktiske avklaringer.