Mønstremyr bedres for fugl og landbruk
Store restaureringstiltak i høst skal bedre den økologiske tilstanden ved å få tilbake vannspeil og kanaler. Samtidig heves vannsyke dyrkingsarealer. Tiltakene vil også redusere flommer og utslipp av klimagasser.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Mønstremyr på Hidreheia i Flekkefjord er en oase for fugl. Den har betydelig tiltrekningskraft og verdi for rovfugl, vadefugl og våtmarkstilknyttet spurvefugl samt amfibier. – Nå skal denne svært viktige fuglebiotopen bli bedre både for trekk- og hekkefugl, opplyser verneområdeforvalter Bjørn Vikøyr.
Hovedtrekket av rovfugl langs kysten vest for Lista, går over Mønstremyr. Den er en av fem utvalgte lokaliteter for fuglekikking i Vest-Agder, og den viktigste i Listerregionen utenom Lista.
Her er mange severdige fuglearter i Mønstremyr i dag. Ved å få tilbake vannspeil og kanaler av en viss størrelse i fin mosaikk med slake kanter og varierte naturtyper omkring, forventer vi å få økning i hekking og rasting under høsttrekket, også av sjeldne arter, og gjenetablering av arter som forsvant for ca 40 år siden.
– Vi har store forventninger til den planlagte gjenåpningen av vannspeil i Mønstremyr, og håper spesielt at enkeltbekkasin-bestanden tar seg opp sier den engasjerte og lokalkjente ornitologen Kjell Grimsby. Han har utført et svært omfattende registreringsarbeid i Mønstremyr over mange år. – Vi håper også på at de sjeldne og flotte artene brushane, gresshoppesanger og knekkand, skal vise seg her igjen de nærmeste årene, etter mange års fravær, sier Grimsby.
Store masser skal flyttes for å gi et organisk system av dammer og kanaler med slake lett tilgjengelige kantsoner. Massene skal brukes til å heve vannsyke dyrkede arealer tett ved. Tiltaket skjer i nært samarbeid med grunneierne, Flekkefjord kommune og Norsk ornitologisk forening.
Åtte firmaer har blitt invitert til å gi et tilbud på utføring av tiltaket som skal gjennomføres innen 30. oktober. Tre av disse deltok på en befaring 28. juni og har frist til 19. juli. Tiltaket skal redusere klimagassutslipp og flom, og bedre den økologiske tilstanden i området.