Forvaltningsplanen for Listastrendene landskapsvernområde er godkjent
Forvaltningsplanen for Listastrendene med tilhørende plante- og fuglefredningsområder er nå ferdig og godkjent av Miljødirektoratet.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Listastrendene landskapsvernområde og tilhørende plante- og fuglefredningsområder ble opprettet i 1987. Formålet med fredningen av landskapsvernområdet er å bevare et egenartet natur- og kulturlandskap med spesielle strandtyper og geologiske, botaniske, zoologiske og kulturhistoriske kvaliteter av meget høy verneverdi. I fuglefredningsområdene skal det rike fuglelivet og fuglenes livsmiljø bevares, mens formålet med plantefredningsområdene er knyttet til å bevare en rik og variert flora.
Forvaltningsplanen for Listastrendene
Forvaltningsplanen beskriver verneverdiene i området og er en praktisk «håndbok» for hvordan naturen kan ivaretas og hvordan områdene kan brukes.
Forvaltningsplanen for Listastrendene består av tre deler. Del 1 er en generell del som beskriver verneverdier, brukerinteresser, bestemmelser og retningslinjer. Del 2 tar for seg de ulike forvaltningssonene med konkrete mål og tiltak for de ulike områdene. Del 3 inneholder vedlegg med bakgrunnsinformasjon, tiltakstabeller med mer.
Forvaltningsplanen har vært på høring, og Statsforvalteren har gjort noen justeringer av planen etter innspill i høringen.
Ramsarstatus
Fuglefredningsområdene langs Listastrendene inngår i Lista våtmarkssystem. På grunn av den svært viktige funksjonen disse områdene har for fuglelivet ble Lista våtmarkssystem gitt Ramsarstatus i 1996. Ramsarkonvensjonen er en internasjonal avtale for bevaring og bærekraftig bruk av våtmarker av internasjonal betydning, med vektlegging av truede og sårbare arter og økosystemer. Forvaltningsplaner for områder som har Ramsarstatus må godkjennes av Miljødirektoratet.
Lista våtmarkssystem består i tillegg til fuglefredningsområdene langs Listastrendene også av de grunne vannene Prestvann, Nesheimvann, Hanangervann, Kråkenesvann, Røyrtjønn og Slevdalsvann.