Nye naturreservat i fem kommuner i Aust- og Vest-Agder
Kongen i statsråd vedtok 21.6.2019 vern av tre nye skogområder på Agder og utvidelse av tre eksisterende naturreservat. Verneområdene har alle kommet til gjennom ordningen med frivillig vern av skog.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
I alt vernes i overkant av 21 000 dekar skogareal i kommunene Birkenes, Lillesand, Iveland, Bygland og Kristiansand. Områdene vil sikre viktige leveområder for en rekke truede og nær truede arter og bidra til oppnåelse av nasjonale- og internasjonale mål for naturmangfold. Gjennom vernet bevares naturen og artene som finnes der for framtida og kommende generasjoner.
Rike edellauvskoger og gamle barskoger
Det er stor variasjon i skog- og naturtypene som inngår i de nye naturreservatene. I Gardefjellet naturreservat finner vi gammel gran- og furuskog, samt flere kulturpåvirkede naturtyper som gamle slåtteenger. De andre nye naturreservatene domineres av varmekjær edellauvskog med blant annet gamle eikeskoger og alm-lindeskoger. Spesielt for Svingervann naturreservat er en sjeldent stor forekomst av relativt storvokst og gammel barlind.
Konsekvenser av vernevedtaket
Vernevedtaket innebærer at det legges restriksjoner på bruken av området. Alle tiltak som kan bidra til endringer i naturmiljøet er forbudt. Det vil si at oppføring av nye bygninger, vedhogst, skogsdrift, skogskjøtsel, nydyrking, motorisert ferdsel med mer ikke lenger vil være tillatt. Noen tiltak vil imidlertid kunne tillates etter godkjent søknad.
Vanlige friluftslivsaktiviteter kan foregå som tidligere. Verneforskriftene gir ingen begrensninger i vanlig ferdsel, jakt (stor- og småvilt) eller plukking av bær og sopp.
Frivillig skogvern
Områdene inngår alle i arbeidet med frivillig skogvern på privat grunn. Grunneierne har selv tilbudt områdene for vern, mot erstatning. Interessen for frivillig skogvern på Agder har økt de siste årene og det pågår vernearbeid for et stort antall områder.
Mer informasjon om vernevedtaket finner du på Klima- og miljøverndepartementets nettside.