Økonomisk rådgivning

Oppdatert 20.12.2023

Kommunen skal ha tilbud om økonomisk rådgiving eller gjeldsrådgiving til sine innbyggere. Rådgivningstjenesten er ofte lagt til det lokale Nav-kontoret, og tjenesten blir gitt i tråd med lov om sosiale tjenester. Tjenesten er gratis. Statsforvalterens oppgaver er rettet mot kommunene og innebærer blant annet å gi opplærings- og kurstilbud til kommunens ansatte.

Du bør søke råd så tidlig som mulig dersom du har problemer med gjeld eller det er vanskelig å betale for utgifter. 

Selv om du alt mottar tjenester fra Nav, kan du likevel ha nytte av å få økonomisk veiledning. Kanskje har du egentlig høy nok inntekt til å klare deg selv, men opplever likevel at det er vanskelig å disponere inntekten slik at du greier deg frem til neste utbetaling? I så fall kan du trolig ha nytte av å søke råd hos Nav. 

Ta kontakt med det lokale Nav-kontoret om du ønsker økonomisk veiledning. Det er gratis, og du trenger ikke sende skriftlig søknad til Nav. Du kan melde fra om behov for rettleiing både muntlig og skriftlig i kontakten med Nav. Nav skiller mellom generell veiledning og individuell veiledning. I noen tilfeller kan det være nok at du får informasjon om regelverk og tips til hva du kan gjøre selv. Dersom du trenger det, kan Nav også hjelpe til med å lage en plan for hvordan du skal klare å gjennomføre tiltaka. 

Trenger du sosiale tjenester fra Nav eller råd om økonomi og gjeld? Les mer på nettsiden til Nav.

Vis mer


Publisert 20.02.2023, Sist endret 20.02.2023

En mulighet for deg som trenger hjelp i en vanskelig situasjon

De siste årene har vi hatt pandemi, i tillegg til at strømpriser, drivstoffpriser og matvarepriser har økt. Det betyr at flere har kommet i en vanskelig situasjon og at de som allerede var i en vanskelig situasjon sliter enda mer. Disse kan trenge hjelp fra det offentlige.


Publisert 29.06.2022

Livsoppholdssatsene ved gjeldsordning og utleggstrekk justeres med virkning fra 1. juli 2022

Personer som har gjeldsordning etter gjeldsordningsloven eller trekk i lønn mv., har rett til å beholde tilstrekkelig av sine inntekter til å dekke nødvendige kostnader til underhold.