Ikke normal påskeberedskap i fjellet
I år prioriterer Røde Kors og Norsk Folkehjelp at mannskapene har vakt hjemme fordi de også trengs til kommunale beredskapsoppdrag under koronakrisen. Bare noen få steder i fjellet er det bemannet.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Ingen av hjelpekorpshyttene til Oppland Røde Kors, og bare tre hytter i Hedmark blir bemannet under årets påske. Hjelpekorpsene prioriterer å ha folk på hjemmevakt for å hjelpe til i kommunene og unngå smitte.
Røde Kors forventer at befolkningen vil oppholde seg og forflytte seg på en annen måte enn tidligere påsker. Forbud mot å overnatte på hytte utenfor egen kommune, og DNTs vedtak om å stenge hytter og ikke stikke løyper, vil mest sannsynlig bety en betraktelig redusert påskeutfart sammenlignet med et normalår, melder Røde Kors.
I en pressemelding sier Røde Kors-lederne i Innlandet at de er støtteaktør til norske myndigheter i normalsituasjon og ved ekstraordinære hendelser.
- Vi ønsker å være klare der behovet melder seg, sier Røde Kors-leder Rune Magnar Bjørkheim i Oppland. Ved å ha hjemmeberedskap er Røde Kors-medlemmene bedre plassert for å hjelpe til i kommunene sine. De kan blant annet bidra med å kjøre ut mat og medisin til folk i isolasjon og karantene, og etter hvert bidra med å transportere pasienter og tester.
- Hjelpekorpsene, i samråd med kommunene, har derfor bestemt at det kun er tre hytter som vil bli bemannet i påsken. Disse tre er hyttene på Sjusjøen, Budor og Ljøsheim, hvor utfarten til hytteområdene likevel ventes å være såpass stor at den kan føre til en økning i henteoppdrag utenfor vei. Bemanningen på hyttene og gjennomføringen av oppdragene vil selvfølgelig foregå etter strenge retningslinjer, sier leder for distriktsråd hjelpekorps i Hedmark, Lars Molstad. På de tre hyttene på Sjusjøen, Budor og Ljøsheim vil det gjennomføres risikoreduserende tiltak.
Unngår at hjelpekorpshyttene blir «samlingspunkt»
Røde Kors melder at vakthyttene er naturlige samlingspunkt, og at det vanligvis er mange turister innom hyttene i løpet av påsken. Dette vil Røde Kors unngå med koronasmitte i omløp. De understreker at dersom det er behov for medisinsk hjelp, er det viktig å kontakte 113.
Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp vurderer å bemanne Skramstadsetra på Rena for å ta høyde for dagsutfart, men vil nesten uten unntak bruke sine mannskaper og ressurser i lokalsamfunnene i Innlandet denne påsken. Jonas Vikran Hagen i Norsk Folkehjelp er opptatt av å bidra i lokalsamfunnene.
-Norsk Folkehjelp sine ressurser trengs mest av alt i lokalsamfunnene denne påsken der hovedtyngden av folk vil oppholde seg. Vi vil ha økt tilstedeværelse på hjemmevakt og vaktstasjonene vil nesten uten unntak stå ubemannet. En direkte konsekvens av dette er at det vil ta lengre tid før folk får hjelp dersom de velger å ferdes i fjellet, sier Jonas Vikran Hagen.
Han peker på at også Norsk Folkehjelp har kapasitet til lokal transport av mat og medisiner, noe særlig eldre mennesker vil kunne ha behov for.
Kontaktpersoner:
Norsk Folkehjelp: Jonas Vikran Hagen, tlf. 952 65 727
Røde Kors: Rune Magnar Bjørkheim, tlf. 970 98 351
Fylkesmannen i Innlandet, Karianne Stordal, tlf. 959 36 557
Du kan abonnere på koronanyheter fra Fylkesmannen i Innlandet! Gå til https://www.fylkesmannen.no/innlandet/abonnement/, kryss av for "korona" og oppgi din e-postadresse, så får du e-postvarsel om alle koronasaker som vi legger ut.