0-77 på to år i Åsnes
0–77, og det er ikke snakk om børning i Kaffegata på Flisa, men om den prosentvise andelen av Åsnes’ befolkning som har tilgang til fiber. For i 2017 var det null prosent som hadde fiber i kommunen, når vi kommer litt lenger ut i 2019 vil 77 prosent ha det. For som ordfører Ørjan Bue sier: -Skal vi få noen til å flytte hit, må vi ha fiber!
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Ordføreren kom også med det hårete målet at alle i kommunen skal være sikret fiber i 2020. Det er ambisiøst når vi vet at deler av grisgrendte Finnskogen også ligger innenfor kommunens grenser.
Bredbånd/fiber grunnleggende for utvikling
Fiber var ett av temaene på fylkesmann Knut Storbergets besøk i kommunen som del av turen til alle Innlandets kommuner i vinter. På den turen har fylkesmannen fått høre om prosjekter og satsinger i andre kommuner som ikke hadde latt seg realisere uten kjapp nettforbindelse.
- I Trysil var temaet velferdsteknologi; der digitalt tilsyn, alarmer, digitale loggbøker og muligheter for trådløs kommunikasjon ikke hadde vært mulig uten fiber.
- I Dovre snakker de om interaktiv undervisning som gjør at elever systematisk også kan få undervisning selv om læreren er på et annet sted.
Men nå handlet det om Åsnes, der næringslivet krever fart på dataoverføringene, og der velferdsteknologi og undervisning like selvsagt krever fiber.
Kastet seg rundt - og fikk penger
Sektorleder samfunnsutvikling og kultur, Otto Langmoen, forteller at kommunen var svært så opptatt av mobilmaster og mobildekning utover på 2000-tallet, men at et møte i 2017 endret alt:
-Vi skjønte at vi måtte komme i gang med dette, og vi skjønte av det var penger å hente. Vi kastet oss rundt og fikk - sammen med Grue kommune - 5,2 millioner av NKOM. Dette gjorde også at vi fikk relasjon til leverandørene. Dermed var vi i gang – og her har vi altså besluttet at kommunen skal ta etableringskostnadene for alle som ønsker bredbånd. Vi driver altså med en sosial fiberutbygging, minner han om.
Stor dekning - og i grisgrendte strøk
I løpet av den korte tida har det vært lagt kilometer på kilometer med kabel (Det hører med at det er mye sandgrunn og lett å legge kabel mange steder i kommunen). Langmoen sier: -Nylig hadde vi invitert til møte husstander i grisgrendte strøk vest for Glomma. Det kom 250 mennesker! Og Telenor ville ha 70 prosent dekning – og fikk 74 prosent. Jeg tror de ender på 80 prosent. Det hører også med at svært mange var godt voksne i den forsamlingen. I mer sentrale strøk er dekningen 90 prosent.
Og hva med grisgrendte Finnskogen – der det ikke er sandgrunn?
-Heldigvis er det funnet en løsning med at stolper som allerede finnes, kan brukes.
Må ha gode, digitale muligheter der folk bor
-Vi digitaliserer skolen, og da må vi på nett ute der hvor folk bor! For ikke å snakke om velferdsteknologi; folk vil bo hjemme så lenge som mulig!
Når vi passerer 1. februar, signer vi en ny kontrakt – da sikrer vi at vi kommer opp i 77 % fiber. Kommunen bruker 17 – 18 millioner sjøl, så er det støtte fra fylkeskommunen og NKOM - og så tar utbygger mesteparten, oppsummerer Langmoen.
(PS. Staten setter av for lite penger til å støtte fiberutbygging, mener de i Åsnes. Også det fikk fylkesmannen med seg).
TIL BESTE FOR BARN OG UNGE
Hvordan er vi rigget for å ta vare på barn og unge i kommune, fylkeskommune og stat? Det var nøkkelspørsmålet som Magne Berg, sektorleder oppvekst, stilte under fylkesmannens besøk. Det samme spørsmålet har fylkesmannen stilt seg.
Magne Berg fortalte at kommunen i arbeidet med barn og unge er opptatt av:
- Verdier og holdninger
- Tverrfaglighet
- Samhandling og samarbeid
Han kom også inn på at kommuneøkonomien utfordrer (folketallet i Åsnes er synkende – om sju år vil de være 100 færre elever enn de 350 som nå er på skolen dersom prognosene slår til).
Også samhandling var et nøkkelord; internt i kommunen på tvers av sektorer og fag og mellom kommune, fylke og stat. Åsnes har det uttalte målet at: «Barn og unge i Åsnes skal ha kort veg til riktig hjelp!»
På direkte spørsmål fra fylkesmannen om hvor Magne Berg mener utfordringen ligger, var noe av svaret:
- vi fagfolk må ha kort veg til hverandre!
- vi må ha litt handlingsrom, en mulighet til å utøve skjønn til beste for den enkelte unge som trenger hjelp
Veronica Moen gikk på Åsnes ungdomsskole for 10 år siden, nå er hun lærer. -Skolen er under utvikling, ikke minst digitalt. Og elevene er i større grad med på å bestemme. Det skjer mye nytt i skolen som vi ikke lærer på lærerskolen.
Det viktigste for eleven er å gå hjem med en positiv opplevelse av skolen: i dag er jeg sett, i dag er jeg hørt!