Velferdsteknologi – til gavn og beste
Fylkesmann Knut Storberget (nå 54 år) ser framover mot alderdommen etter å ha blitt presentert for flere utgaver av velferdsteknologi, som digital medisindosering og sporingssystemer: -Hvis jeg kommer til å trenge dette, skal jeg skrive under med en eneste gang!
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
På dette området ligger Trysil «et stavtak foran» (deres eget kommunemotto). Det er flott, for ingen kommuner tåler glipptak på dette området. Innlandets befolkning blir eldre, og det blir hverken hender eller hoder nok til å ta seg av alle de som trenger hjelp.
Alarmen går (1) – tid for pillen!
Og velferdsteknologi er altså ikke synonymt med at bestemor skal mates av en robot. Det fikk fylkesmannen og hans stab, formannskap og kommunale ledere merke – for midt under møtet i Trysil begynte det å surre og gå i en liten maskin: En digital pilledispenser fortalte den som skulle ha pillene, at nå var det tid for piller – og så spyttet den ut en pose med pillerasjonen. Altså én ting mindre å huske på for den som trenger det!
Teknologi til beste for bruker og kommune
En trio bestående av kommunalsjef Trygve Øverby, enhetsleder Britt Støa og prosjektleder Randi Hemstad fortalte om hva Trysil har oppnådd innen velferdsteknologi så langt. Mest konkret var prosjektleder Randi. Vi gjør litt om på et av hennes eksempler:
La oss kalle beboeren på en av Trysils institusjoner «Else». «Else» er dement og trenger å bli sett etter eller passet på. «Else» er urolig og vandrer i gangene. Urolig er hun også om natta, og må da ha besøk av hjemmetjenesten for å roe seg ned. Men det blir flere forskjellige som må innom, og det demper ikke uroen.
Så blir det avtalt «digitalt tilsyn» etter alle juridiske og praktiske regler. Dermed vil et kamera ta et digitalt bilde noen ganger i løpet av natta som viser om «Else» er i senga eller ikke. Og resultatet: «Else» er blitt roligere og hjemmetjenesten har hatt mer enn 160 færre nattlige besøk i en tremånedersperiode enn de har hatt tidligere.
Alarmen går (2) – fylkesmannen har gått seg bort!
Teknologien som Trysil bruker, er mangfoldig; alarmer, digitale loggbøker, muligheter for trådløs kommunikasjon etc etc. Og hvordan møter eldre denne teknologien? Randi Hemstad svarer: -Fra «wow» til «må vi lære noe»!
Så sender hun fylkesmann Knut Storberget på en tenkt tur med alarm – som han utløser. Og jammen finnes han igjen på et kart på prosjektlederens telefon!