24,5 mill. kroner til kommunale fornyingsprosjekter

Illustrasjon elementer i en innovasjonsprosess

Statsforvalteren fikk inn totalt 58 søknader med et samlet søknadsbeløp på 76 mill. kroner. Vi tildeler nå 24,5 mill. kroner til 29 prosjekter.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.03.2023

Samarbeid og erfaringsdeling viktig

Tildelingen går til større prosjekter der flere kommuner samarbeider. Prosjektene som er tildelt midler, er vurdert til å bidra godt til fornying og innovasjon i kommunene. Allerede igangsatte prosjekter med god gjennomføring, er prioritert. For de nye prosjektene har vi lagt særlig vekt på prosjektets fornyings- og overføringsverdi. I tillegg har det vært viktig å få en bred tilnærming til utfordringene på de ulike satsingsområdene og å få en geografisk spredning mellom kommuner og regioner. Oversikt over tildelte prosjekter finner du i egen lenke på siden.

Effektiv og fremtidsrettet kommunesektor

Statsforvalteren ser av søknadene at mange kommuner ønsker å videreutvikle sine interkommunale samarbeid. Vi har for 2023 prioritert å støtte SÅTE-samarbeidet i Sør-Østerdalen og et prosjekt i Dovre og Lesja for å bedre omstillings- og utviklingsevnen innenfor interkommunale samarbeid. Det tildeles også midler til et beredskapsprosjekt innenfor cybersikkerhet i Gjøvikregionen og til et pilotprosjekt for tillitsreformen i Lom.

Statsforvalteren viderefører også bl.a. støtten til fellesprosjektet Digi Innlandet. Dette har vært en viktig prioritering de siste årene, og vi har med i år tildelt 8,7 mill. kroner til prosjektet over tre år. Det er viktig at prosjektet nå lykkes med å videreføre og videreutvikle etablerte nettverk og at kommunene får på plass en god ordning for å drifte arbeidet videre.

Velferd

Innenfor velferdsområdet prioriteres videreføring av flere større prosjekter. Dette er prosjekter innenfor bl.a. Bolig for velferd, inkludering og integrerte helsetjenester. I tillegg videreføres flere prosjekter rettet mot barn og unge, både for å hindre utenforskap, vurdere tiltak for utsatte barn og unge, tjenester for unge ressurskrevende brukere og oppfølging av oppvekstreformen.

De nye prosjektene som prioriteres i 2023, er prosjektet Fram i skoa, et prosjekt for utsatte barn og unge i Søndre og Nordre Land kommuner. Videre støtter vi prosjektet initiert av Helsefelleskap Innlandet som skal se på effektive samhandlingsarenaer mellom kommuner, helseregioner og Sykehuset Innlandet. Det gis også støtte til et nytt prosjekt som ser på sammenhengen mellom folkehelse og arealbruk i regi av Sør-Odal.

Klima og miljø

Vi prioriterer å gi støtte til fem nye prosjekter innenfor klima og miljø i 2023. To av disse omfatter beredskapsplaner på gårdsnivå, ett i regi av Alvdal og Tynset og ett i Lillehammerregionen. Disse prosjektene skal samarbeide og dele erfaringer underveis. Vi tildeler også midler til prosjektet Bruk om innenfor sirkulærøkonomi i regi av Hamar og til en konseptutredning for regionalt ombrukssenter i Gjøvik-regionen. Det gis også støtte til et regionalt prosjekt for mer klima- og miljøvennlige reisevaner i regi av Gjøvik. I tillegg videreføres støtten til satsingen innenfor sirkulærøkonomi i Solør.