142 millioner utbetalt i tilskudd ved produksjonssvikt
Det er hittil utbetalt 142 millioner kroner i tilskudd ved produksjonssvikt i plante- og honningproduksjonen i Innlandet. Av dette utgjør tilskudd til grovforproduksjonen 100 millioner kroner.
Årets vekstsesong ble preget av forsommertørke, regn, flom og til sist store nedbørsmengder også i siste del av vekstsesongen. Dette førte til et høgt antall søknader om tilskudd ved produksjonssvikt.
Statsforvalteren har mottatt i overkant av 2100 søknader. Dette er langt flere enn antallet søknader i et normalår. Tørkesommeren 2018 var det imidlertid mer enn dobbelt så mange søknader (4.700 søknader).
Søknadene i år fordelte seg slik på de ulike vekstgruppene:
Som diagrammet viser, er det flest søknader i vekstgruppe korn. Halvparten av kornprodusentene i Innlandet har søkt tilskudd ved produksjonssvikt i år. Det ble bl.a. innført en spesialregel om at korn som blir avvist ved mottak eller det ikke gis oppgjør for på grunn av dårlig kvalitet («0-oppgjør») kan gi grunnlag for tilskudd. I Innlandet har vi sett en del søknader der denne spesialregelen blir brukt. Vi har ellers sett at uvanlig mye kornareal ikke har blitt høstet pga. vanskelige innhøstingsforhold og/eller at kornet ikke har noen verdi/avlingen er ødelagt.
Det er nesten 930 grovforprodusenter i Innlandet som har søkt tilskudd ved produksjonssvikt. Gjennomgående blir det relativt store tilskuddsbeløp til produsenter som har grovforareal inntil elver der flomvann har ødelagt grasavlingen som husdyrfor. I tillegg har grovforproduksjonen generelt fått tilskudd ved produksjonssvikt pga. tørke og store nedbørsmengder.
Ved starten av uke 51 har Statsforvalteren ferdigbehandlet eller utbetalt forskudd på i underkant av 60 % av søknadene. Når det gjelder søknader i vekstgruppe «grovfor med egne husdyr», er andel ferdigbehandlet nesten 80 %, mens andelen er lavere for søknader som gjelder salgsproduksjoner (korn, potet, grovforsalg, grønnsaker, frukt/bær og honning). For salgsproduksjoner må hele skadeårets avling være solgt og dokumentert før saken kan sluttbehandles.
Når nye satser og tilskuddstak blir lagt inn i saksbehandlingssystemene etter nyttår, vil ferdigbehandlede søknader få etterbetaling. Se nettsak Økte tilskuddssatser ved produksjonssvikt ikke satt i verk ennå | Statsforvalteren i Innlandet