Markedet for lokalmat er voksende, og matproduksjonen skal ivareta forbrukernes ønsker om trygg mat, kvalitet, mangfold og miljøvennlig produksjon. Statsforvalteren er pådriver for verdiskaping og næringsutvikling med utgangspunkt i sunn og trygg norsk mat.
Fylkeskommunen forvalter tilskuddsordninger som kan bidra til at flere matprodusenter foredler egne råvarer og tilbyr forbrukerne gode matopplevelser. Midler til bedriftsutvikling blir forvaltet av Innovasjon Norge. Næringsutvikling innen matproduksjon er blant annet knyttet til lokal matkultur og lokale spesialiteter, turisme og reiseliv, matkvalitet, helse og kompetanse.
Statsforvalteren samarbeider med andre statlige etater, Innovasjon Norge, fylkeskommunene, kommunene og ulike organisasjoner i dette utviklingsarbeidet.
Markedet for lokalmat er voksende og markedstall viser at det omsettes lokalmat og drikke for over 11 mrd. kroner i dagligvarehandel, storhusholdning og direktesalg. Regjeringens mål om at vi skal omsette for over 10 mrd. kroner innen 2025, er allerede nådd med god margin. Lokalmat er et satsingsområde for Statsforvalteren i Innlandet og vi ønsker å tilrettelegge for økt produksjon, distribusjon, salg og synlighet av lokale matspesialiteter fra Innlandet.
Vi jobber for:
- flere lokalmatprodusenter
- økt matproduksjon gjennom kompetanse, markedstilgang og nettverk
- legge til rette for å koble lokalmat og reiselivsprodusenter
- økt synlighet av lokalmat, bl.a. gjennom arbeidet med Matfylket Innlandet
- den offentlige merkeordningen beskyttede betegnelser, bl.a. revitalisere produkter som har dette vernet, rekruttere flere merkebrukere og flere produkter fra Innlandet
- rekruttering til utdanning innen restaurant- og matfag