Koronadugnaden må fortsette – hva forventes av kommunene?
Koronapandemien vil trolig vare et godt stykke ut i 2021. Kommunenes håndtering er grunnleggende for å lykkes med å bekjempe smittespredning. Regjeringen har bedt alle landets ordførere om å følge opp TISK-strategien.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Helse og omsorgsdepartementet og kommunaldepartementet sendte brev til alle norske kommuner 4.september, der de ber alle om å følge opp den såkalte TISK-strategien. TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene.
Her er noen kjernepunkter i budskapet fra sentrale myndigheter:
Regjeringen har vedtatt følgende tre nasjonale tiltak:
- Formidle tydelig at kommunene har et kontrollansvar for alle arrangementer, både de med og uten skjenkebevilling. Det er avgjørende at kommunene øker kontrollaktiviteten sin mot arrangementer og at disse overholder smittevernreglene.
- Oppfordre til frivillig registering av kontaktinformasjon på gjester på serveringssteder. Regjeringen vil i forbindelse med en overgang fra at skjenkestopp er et nasjonalt tiltak, til det blir et lokalt tiltak vurdere om registrering av slik kontaktinformasjon skal gjøres obligatorisk uavhengig av om det er skjenkestopp eller ikke.
- Skjerpet oppmerksomhet om råd om å ikke gå på jobb/skole med symptomer.
Departementet forventer at kommunene i tillegg vurderer nødvendige tiltak når det skjer lokale utbrudd:
Dette gjelder situasjoner med økt risiko eller konstatert smittespredning i samfunnet ut over avgrensede utbrudd, og tiltakene dreier seg om befolkningsrettede tiltak der TISK ikke er tilstrekkelig.
Kommunene bør da vurdere å innføre lokale smitteverntiltak, i tråd med følgende prioriteringsliste:
- Skjerpet oppmerksomhet om råd om å ikke gå på jobb/skole med symptomer (hold deg hjemme)
- Oppfordring til økt oppmerksomhet på avstandsanbefalinger i det offentlige rom, i restaurantbransjen og i kulturlivet
- Oppfordring om hjemmekontor forsterkes
- Oppfordring om å unngå kollektivtransport hvis mulig
- Maksimalt antall som kan samles på offentlige arrangementer reduseres til 50
- Skjerpet anbefaling om avstand og antall på private arrangementer (eventuelt redusere til maks 5-10 avhengig av situasjon)
- Tillatt åpningstid i restauranter, på barer og kafeer begrenses midlertidig til for eksempel kl. 24. Full stenging kan også vurderes som midlertidig tiltak avhengig av situasjonen
- Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde avstand, som for eksempel kollektivtrafikk i rushtid
- Oppfordring til å la flest mulig arrangementer foregå utendørs
- I kommuner der det er relevant, vurdere å gjøre all undervisning på universiteter og høyskoler digital slik at det blir minst mulig fysisk oppmøte
Samtidig må kommunen ha økt oppmerksomhet på å beskytte sårbare grupper. Det dreier seg om forebyggende tiltak for å unngå smitte inn i helseinstitusjoner og forsterket innsats med råd til risikogrupper.
De aktuelle tiltakene forutsetter at kommunene planlegger og forbereder, slik at nødvendige tiltak kan starte raskt ved smitteutbrudd. Derfor er det viktig at det på forhånd er tatt beslutninger om roller, ansvar, delegering og kommunikasjon. Kommunen må ha oppdaterte kontinuitetsplaner for egen drift, avtaler om samarbeid mellom kommuner og avtaler med helseforetak.
Smitteverntiltakene som eventuelt innføres lokalt, må være basert på den lokale smittesituasjonen og tilfredsstille smittevernlovens krav. Dersom kommunene ikke følger opp på en god og rask nok måte, vil regjeringen ha mulighet til å beslutte smitteverntiltak for hele eller deler av landet på bakgrunn av råd fra Hdir/FHI.