Ny veileder om konstituerende møter i kommunestyrer og fylkesting

Lokalvalget er nå gjennomført, og det er avklart hvem som er nye medlemmer i kommunestyrer og fylkesting. Sittende ordfører skal kalle inn de nye medlemmene til et konstituerende møte som skal holdes innen utgangen av oktober.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 27.09.2023

Departementet har oppdatert sin veileder om det konstituerende møtet og valg til folkevalgte organer. Statsforvalteren har som oppgave å veilede om regelverket.

Ny veileder

Kommuneloven inneholder en rekke bestemmelser om valg til folkevalgte organer og deres virksomhet etter valgdagen. Kommunal- og distriktsdepartementet har laget en ny veileder som blant annet tar for seg reglene som gjelder for det konstituerende møtet, hvem som kan velges som ordfører og varaordfører, fremgangsmåten ved valg av medlemmer til de kommunale og fylkeskommunale folkevalgte organene m.m.

Stortinget har vedtatt enkelte endringer i kommuneloven av 2018 som trådte i kraft 1. juli 2023. Disse endringene er innarbeidet i veilederen.

Webinar

Departementet holdt et Webinar om konstituering og valg til folkevalgte organer 29. august 2023 kl 10-12. Webinaret kan ses i opptak her frem til 31. desember 2023.

Statsforvalteren har som oppgave å veilede kommuner, folkevalgte og innbyggere om reglene i kommuneloven. Vi kan kontaktes på e-post: sfovpost@statsforvalteren.no eller telefon: 22 00 35 40 mandag - fredag fra kl. 10:00-14:00.

Deling av Viken fylkeskommune

Fra 1. januar 2024 blir Viken fylkeskommune delt i nye enheter. Departementet har vedtatt en egen Forskrift om gjennomføring av deling av Viken fylke til Østfold fylke, Akershus fylke og Buskerud fylke. Reglene omtales også i kapittel 11 i veilederen, og departementet kan kontaktes for ytterligere veiledning om delingen.

Vi presiserer at det er valgloven som regulerer selve kommunestyre- og fylkestingsvalget. Departementet har det overordnede statlige ansvaret for valggjennomføringen, mens det er kommunene og fylkeskommunene som har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av valget. Valgdirektoratet er underlagt departementet og har blant annet som oppgave å veilede om reglene i valgloven.