Fra nå av kan kommunene, bydelene og fylkeskommunene gi oss en tilbakemelding på gjennomførte tilsyn
For å sikre at våre tilsyn fører til ønsket utvikling, slik som læring, forbedring og kvalitetsutvikling, ønsker vi løpende tilbakemelding på vårt arbeid.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Hensikten med denne artikkelen er å spre informasjon om evalueringen, og så håper vi at denne muligheten aktivt blir brukt.
Hvordan gi oss en tilbakemelding?
Tilbakemeldingen/ evalueringen kan både gis på planlagte og hendelsesbaserte tilsyn, og gjelder alle typer tilsyn med kommuneplikter (stedlig, skriftlig/dokument eller digitalt).
Informasjon om evalueringen og lenken til evalueringsskjemaet gis av våre fagavdelinger/ stab som er ansvarlige for det aktuelle tislynet. Informasjonen kan bli gitt på flere forskjellige måter, slik som åpnings-/varselbrev, åpningsmøte- og/eller sluttmøte og ved oversenselden av endelig tilsynsrapport.
I evalueringen stiller vi noen konkrete spørsmål, men det er også mulig å gi noen åpne kommentarer avslutningsvis. Evalueringen tar i underkant av 7 min, og besvares digitalt gjennom et Forms skjema. Tilbakemeldingene følges opp internt hos oss.
Bakgrunn evalueringsopplegget
Vi har en stor og bred tilsynsportefølje. Bare i 2021 ble det gjennomført 116 tilsyn av oss med kommunesektoren, og i 2022 er det planlagt 128 nye tilsyn. På grunn av et stort omfang og stor ressursbruk bør vi systematisk finne ut av om våre tilsyn oppleves som nyttige, og om de bidrar til bedre regelverksetterlevelse og læring i kommunene/bydelene og fylkeskommunene. Med utgangspunkt i dette kan vi heve kvaliteten på våre tilsyn, slik at vi kan videreutvikle våre tilsyn til å bli stadig mer effektive og treffsikre.
Et annet argument for å evaluere våre tilsyn er rapporteringskrav fra Kommunal- og distriktsdepartementet hvor det forventes at våre tilsyn faktisk bidrar til læring og forbedring. For å svare presist på dette rapporteringskravet må vi ha treffsikker informasjon.
Videre er det i tråd med § 16 i reglement for økonomistyring i staten at vi iverksetter evaluering for å få informasjon om blant annet måloppnåelse.
Sist, men ikke minst er det stor nasjonal oppmerksomhet rundt statlig tilsyn og dens virkninger. Kommuneproposisjonen for 2022 har en egen omtale av statlig tilsyn med kommunesektoren. Departementet følger utviklingen av det statlige tilsynet med kommunesektoren, og orienterer Stortinget om utviklingstrekk hvert fjerde år.