Mye vindfall gjenstår å rydde opp
Ti måneder etter stormen 19. november pågår fortsatt oppryddingsarbeidet for fullt.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Forrige uke var Landbruksdirektoratet på befaring i Numedal, for å se hvordan det går med oppryddingsarbeidet etter senhøstens og vinterens stormhendelser.
Svært sterke vindkast førte til at mye skog blåste ned over store deler av Østlandet. Samlet sett antas det at cirka 2,3 millioner kubikkmeter med skog ble tatt av stormen, oppgir Landbruksdirektoratet. Dette tilsvarer cirka 20 prosent av avvirkningen som normalt gjøres i norske skoger i løpet av et år.
Direktoratet møtte skogeiere, skogeierforeningen, skogeiersamvirket og kommunal landbruksforvaltning, som alle har hatt mye å gjøre med stormskadene det siste året. I tillegg deltok landbruksdirektør og representanter fra Statsforvalteren, som har et koordineringsansvar etter hendelsen.
Krevende for mange skogeiere
I Viken er det særlig øvre deler av Numedal og Sigdal som ble rammet. Bare i Nore og Uvdal kommune er det anslått at opp mot 200 000 kubikkmeter har blåst ned. Mye av dette er i bratt og krevende terreng.
Vi har tidligere skrevet om hvordan mange skogeiere over natta har fått en helt ny situasjon på eiendommen sin. Både gammel og ung skog, helt ned i hogstklasse 3, som normalt skulle vokse i mange år fremover, er blåst ned.
I steden for å kunne gi inntekter til eiendommen fordelt over lang tid framover, har mye måttet bli ryddet ut så raskt som mulig. I tillegg til volum- og verditap kan dette gi høyere driftskostnader, og ikke tid eller mulighet for å investere i varige skogsbilveier før hogsten.
Forsøker å redde verdier
Tømmerkjøpere og entreprenører arbeider på spreng for å redde tømmerverdier. Dette er fortsatt mulig i store deler av vindfallområdene, fordi trærne har beholdt rotkontakt selv om de har gått delvis over ende.
I tillegg til å redde verdier er det viktig å forsøke å begrense mengden stor granbarkbille i vindfallområdene etter slike skadehendelser. Mange skadde og svekkede trær på samme sted gir økt risiko for oppblomstring av biller, særlig i de lavereliggende områdene.
Tilskudd til oppryddingsarbeidet
En ekstraordinær tilskuddsordning er satt i verk i år for å bidra til oppryddingsarbeidet. I Viken har vi også valgt å innføre tilskudd til traktorveibygging i kommunene som er berørt av stormskadene.
Støtteordningene har varighet frem til 1. november 2022. Det blir nå vurdert om det er behov for tilpasning eller forlengelse av ordningene, siden oppryddingsarbeidet trolig vil fortsette også utover i 2023.
Les mer om tilskuddsordningene på vår samleside for stormskadene.
Kontaktpersoner
-
Helge Nordby
Tlf: 32 26 67 03 / 99 58 49 69