Produksjonssvikt i Oslo og Viken
Vekstsesongen 2023 ble preget av kraftig forsommertørke, og store nedbørsmengder og flom i august. Dette ga store utfordringer for bønder særlig på Sør- og Østlandet.
Over 3500 søknader om tilskudd ved produksjonssvikt er sendt inn i Oslo og Viken. Tilskuddet etter produksjonssvikt er viktig for produsentene for blant annet å kunne kjøpe inn fôr som erstatning for det som har gått tapt, eller innsatsvarer som såkorn og gjødsel til neste sesong.
Søknadsfristen var 31. oktober. Antall søknader er langt høyere enn i et normalår, hvor antall søknader kan ligge et sted mellom 50-200 saker.
Se sak hos Landbruksdirektoratet med nasjonale tall.
Over 1200 bønder har fått utbetalt forskudd
I Oslo og Viken har vi per 22. november betalt ut 112 millioner kroner i forskudd i drøye 1200 saker.
Statsforvalteren prioriterer de som har søkt om forskudd, men betaler også ut forskudd i andre saker som kommunene sender over. Vi utbetaler forskudd inntil vi mottar oppdatert regelverk med nye satser og maksbeløp i ordningen. Det er varslet at Stortinget skal vedta dette i desember.
Les mer om forslag til nye satser og maksbeløp hos regjeringen.no.
Arbeidet med søknadene om produksjonssvikt gir mye merarbeid i kommunene. Arbeidet kommer i en hektisk periode på året, i tillegg til blant annet behandling av søknader om produksjonstilskudd og regionalt miljøtilskudd.
Statsforvalteren i Oslo og Viken har omprioritert ressursene og ca. halvparten av de ansatte er nå i gang med å behandle søknader om produksjonssvikt.
Antall søknader i ulike produksjoner
Over 80 % av søknadene gjelder svikt i produksjon av korn og annet frø til modning. 15 % av søknadene gjelder svikt i grovfôrproduksjon.
Andel bønder som har søkt produksjonssvikt i ulike produksjoner
Over 70 % av kornprodusentene i Oslo og Viken har søkt om tilskudd etter produksjonssvikt, se figuren nedenfor.
Antall søknader per kommune i Oslo og Viken
Kontaktpersoner
FAKTA: Om produksjonssviktordningen
Landbruksforetak kan søke tilskudd ved produksjonssvikt som skyldes klimatiske forhold. Avlingen i skadeåret må være mindre enn 70 % av gjennomsnittsavlingen i den aktuelle veksten på foretaket, det vil si at det er en egenrisiko på 30 %.
Skade må meldes uten ugrunnet opphold. Søknadsfristen er 31. oktober. Hvert foretak kan søke for en eller flere produksjoner/vekstgrupper: korn og annet frø til modning, grovfor med husdyr, grovfôr til salg, frukt, bær, poteter, grønnsaker og honning.
Landbruksforvaltningen i kommunen forbereder og uttaler seg til søknadene og sender de videre til Statsforvalteren som behandler søknadene og utbetaler tilskudd.