Informasjonsbrev 18 / 2021 - uke 19
- Våre webinarer våren 2021
- Erstatning for tap etter mangel på arbeidskraft 2021
- Ekstraordinært tilskudd til vårplantingen 2021
- Presisering av regelverk om skjøtsel av kantsoner i skog
- Skogfondsutbetalinger i sommer
- Barkbilleovervåkningen - feil dato
- Behov for ekstra SMIL-midler i 2021?
- Melkekvoteordningen - ny digital løsning
- Produksjonstilskudd - ny rolle for godkjenning av søknadene
- Massivoppdatering av arealtall i LREG
- Høringen av forskrift for Regionale miljøkrav blir utsatt
- Prosjektnettside for Inn på tunet-pilotene
- Støtte til prosjekter innen bærekraftig matproduksjon og lokale mat- og kulturopplevelser
- Webinar: Kompetanseutvikling i bedrift
- Webinar: Lavutslipp2030
- Opptak fra webinaret Skogbruksforvaltning og klima
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Webinarer våren 2021
- Kart – kunnskapsgrunnlag for jordvern i Oslo og Viken. Programmet går over to kursdager, der du kan melde deg på en eller begge:
- 20. mai – program og påmelding dag 1
- 26. mai – program og påmelding dag 2
- Regionmøter i nye skognettverk (påmeldingsfrist 18. mai)
- 20. mai: Skognettverkene VEST - program og påmelding
- 27. mai: Skognettverkene MIDT - program og påmelding
- 2. juni: Skognettverkene SØR - program og påmelding
- Barkbilleovervåkningen - minikurs i ny registreringsportal
- 26. mai – info og lenke til oppkobling til møtet
- SMIL
- 3. juni, forurensningstiltak – Program og påmelding
- 4. juni, Jordbrukets kulturlandskap - Program og påmelding
Erstatning for tap etter mangel på arbeidskraft 2021
I tillegg til å søke erstatning etter avlingssvikt på grunn av klimatiske forhold, kan man også i år søke erstatning for tap på grunn av manglende arbeidskraft til innhøsting på grunn av koronarestriksjoner.
Les mer på nettsiden vår
Kontaktpersoner: Sverre Saxebøl, Lars Ullern, Elin Bøe, Hege Aae
Oppdatering: Ekstraordinært tilskudd til vårplantingen 2021
Midlertidig forskrift om tilskudd for å sikre planting av skogplanter våren 2021 er nå på høring, og det forventes en avklaring etter svarfristen 21. mai. Tilskuddssatsen foreslås til kr 1,20 per plante, som er noe lavere enn forventet. Høringsforslaget legger opp til at kommunene kan innvilge ekstraordinært plantetilskudd til egenaktive skogeiere på samme måte som i fjor. Kommunene må da forskuttere av tildelt NMSK-ramme, for så å få medgåtte midler tilbakeført via oss tidlig på høsten. Vi sender ut informasjon når ordningen er klar.
Kontaktpersoner: Helge Nordby, Andreas Bostad Thaule og Bård Skrøvset
Presisering av regelverk om skjøtsel av kantsoner i skog
Regelverket for skjøtsel av kantsoner mot vann og vassdrag i skog er regulert i lov, forskrift og skogstandard. Disse er ikke helt likelydende i skjøtselkravene, og hogstutførelsen gjennomføres ulikt.
Nå har Statsforvalteren i Oslo og Viken gjennomgått regelverket i samråd med Landbruksdirektoratet og Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og utarbeidet retningslinjer for hogst i kantsoner langs vassdrag. Les mer på nettsiden vår
Kontaktpersoner: Jan Egil Nygaard (landbruksavdelingen), Håvard Hornnæs (klima- og miljøvernadvelingen)
Skogfondsutbetalinger i sommer
I uke 29 og 30 vil det ikke bli utbetalt skogfond grunnet ferieavvikling.
Kontaktpersoner: Ida Marie Strekerud og Ole Anton Ødegården
Rettelse: Barkbilleovervåkningen - feil dato i brev
Vi har rettet opp datoen for tredje telleuke (uke 28) i vår nettsak om barkbilleovervåkningen 2021. I brevet som ble sendt kommunene skrev vi at tredje telleuke starter 28. juni, dette er feil. Riktig dato er 12. juli.
Det er viktig at tømming av fellene og registrering av fangstdata skjer i løpet av telleukene. Vi ber kommunene planlegge for dette opp mot ferieavviklingen, eventuelt sørge for en stedfortreder i de aktuelle telleukene.
Kontaktpersoner: Elisabeth Schmidt og Bård Skrøvset
Behov for ekstra SMIL-midler i 2021?
Jf. tildelingsbrevet 5. februar, valgte vi i år å tildele alle SMIL-midlene ved hovedtildelingen. Til tross for en økning på 6 mill. kr fra 2020, har vi en lavere totalramme i år enn i fjor (rundt 39,7 mot 41,9 mill. kr), som følge av færre midler overført fra 2020. Vi vet at behovet er stort ute i kommunene og at flere av dere allerede har brukt opp årets tildeling.
Vi trenger en samlet oversikt over behovet ute i kommunene, slik at vi kan omfordele midler så tidlig som mulig og formidle dette videre til Landbruksdirektoratet. Vi ber dere derfor om å fylle ut dette elektroniske skjemaet innen 1. juni.
Kontaktpersoner: Ingri R. Guren og Marit S. Hoen
Melkekvoteordningen - ny digital løsning
Landbruksdirektoratet har lansert ny digital løsning for kvoteordningen for melk. Kvoteeiere/melkeprodusenter kan nå håndtere endringer og se informasjon om melkekvoten via nettet. Den digitale løsningen erstatter alle tidligere papirskjemaer for ordningen. Les mer på Landbruksdirektoratets nettside.
Kommunen og Statsforvalteren vil som tidligere ha mulighet til å ta ut rapporter over grunnkvoteeiendommer og melkeprodusenter innenfor sitt område, samt tilgang til en digital løsning, for å se på detaljer om eiendommer og produsentene. Ta kontakt med oss dersom du ikke har tilgang til den nye digitale løsningen.
Kontaktperson: Egil Kolberg og Ragnhild Skar
Produksjonstilskudd - ny rolle for godkjenning av søknadene
Landbruksdirektoratet sendte ut en e-post til alle kommunene 7.5.2021 med informasjon om at det er innført ny funksjonalitet i eStil-PT. Ny funksjonalitet innebærer at den som skal gjøre den endelige godkjenning av søknaden/fatte vedtak, må ha rollen PT_VEDTAK. Les mer i rundskriv 2021-6 fra Landbruksdirektoratet. Vi tildeler rollen etter hvert som dere gir oss tilbakemelding på hvem som skal ha den.
Kontaktperson: Egil Kolberg og Ragnhild Skar
Massivoppdatering av arealtall i LREG
I år som i fjor vil Landbruksdirektoratet gjennomføre en massivoppdatering av arealtall i Landbruksregisteret. Det blir lest inn arealtall fra jordregisteret uten at kommunene behøver å bestille først, tilsvarende som høsten 2020.
Det er viktig at kommunene sørger for at AR5 er oppdatert i god tid før massivoppdateringen gjennomføres. Nærmere informasjon om dette finner du her:
- Frister, datoer og annen informasjon står i dette informasjonsskrivet fra Landbruksdirektoratet
- NIBIO sin nettside om jordregister er oppdatert og inneholder ytterligere informasjon
Kontaktpersoner hos Fylkesmannen i Oslo og Viken: Jon Anders Anmarkrud, Sverre Saxebøl og Ragnhild Skar
Høringen av forskrift for Regionale miljøkrav blir utsatt
Statsforvalteren i Oslo og Viken har tidligere informert om at reviderte Regionale miljøkrav for deler av Oslo og Viken (de gamle fylkene Østfold og Akershus) skulle sendes på høring i månedsskifte april/mai. Vi har Imidlertid nylig blitt kontaktet av Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet og blitt bedt om å utsette denne høringen. Les mer på våre nettsider
Kontaktpersoner: Otto Galleberg, Heidi Engelhardt-Bergsjø og Maia Solberg Økland
Prosjektnettside for Inn på tunet-pilotene er klar
På nettsiden kan du lese mer om Inn på tunet-løftet og de fire nasjonale pilotprosjektene. Oslo og Viken har fått piloten som skal jobbe med Inn på tunet-tilbud for personer med demens. Lenke til prosjektnettsiden.
Kontaktpersoner: Hege Aae og Anita Panman
Støtte til prosjekter innen bærekraftig matproduksjon og lokale mat- og kulturopplevelser
Norges Vels Næringsutviklingslegater støtter prosjekter og tiltak som bidrar til nyskapende næringsutvikling innenfor naturbaserte næringer. I 2021 fokuserer de på støtte til prosjekter innen bærekraftig matproduksjon og lokale mat- og kulturopplevelser. Søknadsfristen for 2021 er 1. juni. Normalt skjer tildelingen i august/september. Les mer hos Norges Vel
Webinar: Nyttig info om støttemidler og andre virkemidler til kompetanseutvikling i bedrift
Ønsker du å høre mer om hvordan din bedrift kan drive strategisk kompetanseutvikling, og aktuelle støtteordninger innenfor dette? Meld deg på Kompetanseforum Østfolds frokostmøte 20. mai kl. 8-9 og få nyttig informasjon til din bedrift. Se program og påmelding her.
Webinar: Lavutslipp2030
- mai blir det arrangert webinar om resultater fra Forskningsrådets bevilgninger under Lavutslipp2030-satsingen. Her blir tema blant annet skogens rolle i lavutslippssamfunnet, og koblingen mellom klimaaløsninger og naturmangfold.
Målet med seminaret er å oppdatere forvaltningen på resultater som så langt har kommet ut av FoU-investeringene, samt videre planer for Lavutslipp2030-satsingen. Les program og påmelding på Forskningsrådet sine nettsider
Opptak fra webinaret “Skogbruksforvaltning og klima” 4. mai
Se opptak og presentasjoner på nettsidene til Klima Østfold. Webinaret handlet om skogbruksforvaltningens rolle i klimaarbeidet, og var rettet mot kommunale klimarådgivere, skogansvarlige og andre med interesse for temaet.