Nå kommer Matgledekorpset til Oslo og Viken
Kokk og virksomhetsleder Ronny Kløvfjell er en av tre medlemmer i det nye matgledekorpset i Oslo og Viken. Matgledekorpset skal inspirere og gi kunnskap om matens betydning for eldre og deres helse.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Onsdag 2. september inviterte Landbruks- og matminister, Olaug Bollestad, matgledekorpsene til et digitalt møte. På møtet ble nye matgledekorps i Norge lansert: Oslo og Viken, Vestfold og Telemark og Rogaland er nå med, i tillegg til pilotfylkene Trøndelag og Innlandet.
– Måltid er felleskap, trivsel, kultur, tilhørighet, inkludering og ernæring. Hvordan måltidet presenteres, det å kjenne igjen lukt og smak. Det betyr mye for eldre. Appetittvekkende mat det er det gode livet, sier Bollestad engasjert.
– Feil- og underernæring blant eldre som mottar helse- og omsorgstjenester er en betydelig utfordring, og risikoen øker med alderen. Nok og riktig mat er nødvendig både for å opprettholde god helse og redusere sykelighet, sier fylkeslege Marianne Skjerven-Martinsen, som synes det er veldig gledelig å se effekten av Matgledekorpsene.
– Det viser at økt oppmerksomhet på temaet og enkle organisatoriske grep kan gi effekt både for helsen og livskvaliteten, sier Skjerven-Martinsen.
I Oslo og Viken skal Fylkesmannen samarbeide nært med utviklingssentre/ernæringsnettverkene for å sikre en god forankring i eksisterende strukturer.
Endringsagenter
Prosjekt Matgledekorps ble etablert i 2018 og har blitt svært godt mottatt i de to pilotfylkene. Arbeidet med mat for eldre er viktig både ut fra et helseperspektiv, og ut fra ønske om å bruke råvarer og matretter mer bærekraftig.
– Matgledekorpsene er å betrakte som endringsagenter for mer mat- og måltidsglede, og de setter brukeren i sentrum, sier Bollestad.
Bollestad er selv svært engasjert i prosjektet og har en forkjærlighet både for mat og for innhold i mat og har jobbet med «Leve hele livet» og «Gyldne måltidsøyeblikk for eldre».
Inspirasjon for kommunene
Besøk av Matgledekorpset er et tilbud til kommuner som ønsker å satse på mat og måltidsglede for eldre.
Erfaringer fra de to pilotfylkene Innlandet og Trøndelag viser at det er de enkleste tiltakene som ikke koster noe som gir best resultater. Charlotte Mohn Gaustad fra Matgledekorps Innlandet forteller at det var fantastisk å se at enkle tiltak ga innsparinger og spin-off-effekt. Det handler om god eller dårlig ledelse og organisering. Det handler også om å redusere matsvinn. Bruke rester i supper og gryter, istedenfor å kaste den.
– Hvorfor går de som jobber på kjøkkenet hjem klokken 15.00 når middagen serveres klokken 16.00? Det er ikke smart. Det handler om godt samspill mellom kjøkken og pleie. Det handler om å jobbe sammen om «Karl på 97». Det er beboernes ve og vel som skal styre hva vi skal gjøre, sier hun, og utdyper:
– Ved å gå fra ferdigsmurte skiver med favorittpålegget, så fikk beboerne velge selv fra en trillevogn med et utvalg av pålegg. Da gikk appetitten opp og de ble glade. De spiste seg mette og da sov de også bedre. Flere sluttet med sovemedisin, sier Mohn Gaustad.
Et annet enkelt tiltak var å bytte til fargerikt servise istedenfor det vanlige hvite så opplever man at de eldre spiser mer av maten. Et annet eksempel på suksess er da man gikk over til å benytte lokalprodusert mandelpotet. Da fikk de eldre noe å snakke om, måltidene ble lengre og de skrellet selv potetene, som også opprettholder funksjonsevnene.
– Måltid er fellesskap, trivsel, kultur, tilhørighet, inkludering og ernæring. Man både lukter, ser og smaker maten, sier Bollestad, som selv har sykepleierbakgrunn og som har jobbet med eldre og sett hvilken betydning mat har for trivsel.
Koordinatorrolle
Fylkesmannsembetene har en koordinatorrolle i prosjektet. Turid Windjusveen Olsen, fra Fylkesmannen i Innlandet, forteller at Matgledekorpset har besøkt 10 sykehjem, kurset 25 kommuner av 46, møtt 400 personer innen mat og helse og sett endringer på alle stedene som har fått besøk. - Det er god kommunedialog. Det skaper nye møteplasser fagfolk og gir yrkesfag et løft, sier hun.
Rådgiver ved Fylkesmannen i Oslo og Viken, Anita Panman, er glad for å være i gang med Matgledekorpset. Torunn Sikkeland i Helseavdelingen og Kjersti Grøndahl i Landbruksavdelingen er også med fra FMOV.
– For oss er det viktig å forankre arbeidet i «Leve hele livet». Det er viktig at dette knyttes opp mot Matnasjonen Norge. Tverrfaglighet mellom helse og mat er viktig for å få varig endring.
I Oslo og Viken er det åtte institusjoner som skal gjennom mat og måltidskurs med Matgledekorpset.
– Vi må samtidig tenke at dette kan spres videre til andre institusjoner, sier Anita Panman.
Les mer ved å følge lenken: www.matgledekorpset.no
På denne nettsiden kan du få utdypende informasjon om prosjektet, dele erfaringer og oppskrifter, se film, få inspirasjon og bygge kontakter.
Matgledekorpset i Oslo og Viken
Sebastian Engh
Utdannet restaurantkokk, og deretter vært lærling på Oro og Bagatelle i Oslo. Etter læretiden har Sebastian jobbet på ulike restauranter rundt om i verden, blant annet som kjøkkensjef på Kongelig norsk ambassade i Stockholm før han vendte hjem til Halden og Curtisen. Sebastian er opptatt av gode, rene smaker, økologiske og lokale råvarer.
Ronny Kløvfjell
Utdannet restaurantkokk og kostøkonom i tillegg til Coach fra Handelshøyskolen BI. Ronny jobber som virksomhetsleder i Fredrikstad kommune med ansvar for mat, vaskeri og praktisk bistand. I tillegg holder han diverse kurs og arrangerer kokkekvelder. Ronny sier han er heldig når mat kan være både hobby og arbeid.
Ann Kristin Wang
Jobber som rådgiver i Matvalget der hun blant annet veileder skoler, barnehager og sykehjem i et bærekraftig måltid. Hun har lang erfaring i drift og endring innenfor mat, vertskap og kultur. I tillegg er hun matstylist, kokebokforfatter og inspirator. Ann Kristin har stor formidlingsglede og en kjærlighet til mennesker.
Elise Husevåg
Utdannet klinisk ernæringsfysiolog, og fra januar 2021 også en mastergrad i Samfunnsplanlegging og ledelse. Jobber til daglig som rådgiver og klinisk ernæringsfysiolog i avdelingen Fag og innovasjon i Lørenskog kommune, og er koordinator for Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Viken Akershus sitt ernæringsnettverk.
Wenche Elisabeth Hammer
Utdannet avansert geriatrisk/klinisk sykepleier, og har bred bakgrunn som sykepleier fra kommune- og spesialisthelsetjenesten. Wenche har arbeidet ved Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Viken Østfold der hun har vært leder for nettverk i ernæring. Hun har også ledet læringsnettverk i Forebygging av underernæring i Østfold.