Ny nettside for markedshage-prosjekt

Foto: Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Småskala grønnsaksdyrking har fått "ny giv" på mange småbruk de siste åra, gjennom prinsippa for markedshage-drift. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.04.2021

Tre fylker og lokale rådgivere har testa ut kurs - og entreprenørskapsprogram for å starte en markedshage, og nå er det etablert ei nettside for å dele erfaringene fra prosjektene. 

Dele erfaringer fra oppstart

Statsforvalteren i de fylkene som samarbeider om prosjektet Markedshager Norge, er Vestland, Trøndelag og Oslo og Viken. Fra 2020-2022 tester de ut oppstartsprogram for markedshager, etter modell fra et svensk prosjekt som heter Stadsbruk. Det har vært viktig å samarbeide med Stadsbruk for å lære om entreprenørskapsarbeidet de har gjort og erfaringene fra å lage sterke nettverk. Les mer om dette på nettsida www.markedshage.no.

Vil utvide med flere fylker

I tillegg samarbeider prosjektet tett med Norsk landbruksrådgiving i hvert fylke og ikke minst med lokalmatnettverkene regionalt, for å lage en lokalt tilpassa modell for oppstart og nettverk for markedshager. Fylkene har og hatt tett kontakt med organisasjonene som driver Bondens marked, andelslandbruk-prosjektet og koordinerer REKO-ringene i Norge. Innovasjon Norge har også vært en viktig samarbeidspartner, da de fra 2020 forvalter tilskudd til småskala grønsaksproduksjon.

Målet er å inkludere flere fylker og samarbeidspartner fra 2022, dersom prosjektet fortsetter, så ta gjerne kontakt for mer informasjon og samarbeid. 

Test-areal og råd til kommunene

Bergen og Oslo kommune har også egne prosjektledere som arbeider med å få etablert et tilrettelagt test-areal for gartnere som ikke har gård, men ønsker å starte kommersiell produksjon av grønsaker for salg i lokalmat-markedet. Erfaringene fra disse prosjektene vil også bli formidlet gjennom www.markedshage.no og på sikt være til nytte for flere kommuner eller private gårder, som kan tilrettelegge for at "jordløse" gründere får leie dyrkingsareal med trygge avtaler.